Draka Boys meldt zich bij AVB

Voetbal in Noord na 1945
Bedrijfsvoetbal in Noord na 1945: deel 5

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet†.

Draka Boys meldt zich bij AVB
Kabeltrommel Draka
Boorstraat 2. Kabeltrommel op het bedrijfsterrein van Draka, fabrikant van kabels en kabelsystemen. Fotograaf: Doriann Kransberg, 2008. Collectie Stichting IJbeeld. Beeldbank Amsterdam.


Draka Boys deed na de oorlog drie keer mee met het bedrijfsvoetbaltoernooi van Ketjen. In 1954 meldde Draka Boys zich aan bij de AVB en promoveerde van de derde naar de tweede klasse. Lang heeft Draka Boys niet meegedaan in de AVB: in 1975 trok bedrijfsvoetbalvereniging D.B. zich terug uit de competitie.

In 1948 doet Draka Boys voor de derde keer mee aan het bedrijfstoernooi van KMVZ. De eerste wedstrijd won Draka Boys van scheepswerf Het Fort van De Vries Lentsch. In de tweede ronde speelde D.B. tegen KMVZ. Enkele van de beste ‘Drakianen’ waren verhinderd. Tijdens de wedstrijd werd een speler na kritiek op de scheidsrechter uit het veld gestuurd. De verbeten maar sportieve strijd eindigde in een overwinning voor KMVZ: 2-1. Het had net zo goed andersom kunnen zijn, schrijft Draka Omroep. Het is de eerste nederlaag voor Draka Boys na drie jaar te hebben meegedaan aan het KMVZ-toernooi.

Draka Boys deed vanaf 1954 mee in de zaterdagcompetitie van de AVB. Redacteur J. Buse beschrijft in 1955, in het oktobernummer van personeelsblad Draka Omroep het nut van een personeelsvereniging: ‘Wanneer dan om 5 uur de fluit gaat, loopt iedereen hard de poort uit en is men Draka, werk en collega’s vergeten.’ Een personeelsvereniging zou een prachtige oplossing kunnen zijn.

Medewerkers kunnen op contactavonden bridgen, klaverjassen, biljarten, tennissen, volley- en voetballen. ‘We mogen echter niet uit het oog verliezen, dat de doelstelling van een personeelsvereniging nooit moet zijn veel bekers en medailles te verzamelen, doch de bevordering van een goede geest onder de bedrijfsgenoten door een verantwoorde vrijetijdsbesteding.’

Bij Draka is de situatie nog niet ideaal. Buse kijkt met een schuin oog naar voetbalvereniging NDSM, die de zaakjes beter op orde had. NDSM is een ‘gezonde en graag geziene vereniging’, aldus Buse. NDSM had zes elftallen in competitie, vier in de AVB en twee in de KNVB. Bovendien had de club van de scheepswerf een eigen sportcomplex aan de Cornelis Douwesweg en een eigen clubblad. NDSM bestond 12½ jaar in oktober 1955 en het jubileumfeest, verdeeld over vier zaterdagen, gehouden in Krasnapolsky, klonk als een klok.

Buse stelt vast dat er bij Draka Boys minder elan is: ‘De opkomst voor een wedstrijd was soms droevig. We hebben 35 leden en met de grootste moeite kunnen we twee elftallen in het veld brengen. Is dat clubliefde? (…) Er kwam een vriendschappelijke wedstrijd en meer dan de helft kwam even vertellen dat hij verhinderd was, zodat we met een gebrekkig elftal de strijd aanbonden tegen Flora-Boys.’

In het eerste seizoen, 1954-1955, leed Draka Boys een nederlaag tegen de Meteoor en was de kans op het kampioenschap verkeken. Niet D.B. maar de Meteoor werd kampioen. Draka Omroep over de tegenstander: ‘Het is een zeer harde ploeg, Meteoor uit Tuindorp Oostzaan.’ Over het eigen elftal schrijft secretaris J. Buse dat er teveel gepraat wordt tijdens de wedstrijd en te weinig getraind op woensdagavond.

In het seizoen 1955-1956 speelde Draka Boys voor de tweede keer mee in de AVB. Op 20 november 1955 won D.B. de uitwedstrijd van kampioenskandidaat E.M.A. met 2-0. Draka Omroep: ‘Technisch was E.M.A. beter, maar door goed werk van de achterhoede met aan het hoofd spil Toon en de back Veen en niet te vergeten de hulp van manager Karvink, die steeds terecht voor buitenspel vlagde, konden zij de gelijkmaker niet scoren.’

Bronnen:
• Personeelsblad Draka Omroep. Bibliotheek Historisch Centrum Amsterdam-Noord.
• Adreslijsten KNVB, afdeling Amsterdam. Bibliotheek Stadsarchief Amsterdam.

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)
© 2017 Albert van der Vliet†. Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -