Toernooispeler Draka Boys

Voetbal in Noord na 1945
Bedrijfsvoetbal in Noord na 1945: deel 4

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet†.

Toernooispeler Draka Boys
 
oorkonde NVB
 
D.B. is de afkorting van Draka Boys. (Beeldbank Historisch Centrum Amsterdam-Noord.)


Vóór de oorlog spelen de elftallen van het kantoor en de fabriek tegen elkaar. De fabriek wint altijd. Na de oorlog doet Draka Boys (D.B.) mee aan het bedrijfsvoetbaltoernooi van Ketjen. Draka Boys meldt zich pas in 1954 aan bij de AVB en zal 21 jaar aan die competitie meedoen.

Er werd elk jaar, ook al voor de Tweede Wereldoorlog, een onderlinge wedstrijd gespeeld tussen de elftallen van kantoor en fabriek. Die wedstrijd werd op 11 mei 1946 gespeeld op het gemeentelijk sportterrein aan de Fazantenweg. De fabriek won met 7-3. Citaat uit de Draka Omroep:
‘Wil het kantoor het volgende jaar een kans maken om de fabriek te verslaan, dan zouden wij de elftalcommissie aan willen raden voortaan alleen spelers op te stellen die voetballen kunnen, en dan eerst een paar proefwedstrijden te spelen zodat de spelers meer aan elkaar gewend raken.’
Op 10 mei 1947 werd de traditionele wedstrijd gespeeld op het KMVZ-terrein, onder de rook van Ketjen. De fabriek won opnieuw, met 6-1.

In de zomer van 1947 deed Draka Boys weer mee aan het bedrijfsvoetbaltoernooi van Ketjen. De eerste wedstrijd tegen Electra, de finalist van 1946, werd gewonnen. De volgende tegenstander was het team van Ducroo & Brauns, dat met moeite werd verslagen. Derde tegenstander was British Tobacco. Draka Boys won met 3-1. In de finale moest Draka Boys het opnemen tegen ADM, dat KMVZ had uitgeschakeld door de beslissende strafschoppen beter te nemen.

De verslaggever van de Draka Omroep schrijft:
‘Het ADM-elftal bestond op papier uit louter sterren, zodat het voor onze jongens een zeer zware taak was een enigszins behoorlijk resultaat te verkrijgen.’ Na een enerverende strijd werd de eindstand 3-3 bereikt. In de twee verlengingen van 7.5 minuut viel er geen doelpunt. Strafschoppen moesten een beslissing forceren. ADM won.

De spelers waren zeer teleurgesteld maar de Draka Omroep vond dat de jongens ‘zeer goed gespeeld’ hadden. Als troost werden de namen van de Draka Boys afgedrukt in het personeelsblad:
‘Marten Kamstra (aanvoerder), Wim Volger, Jury van Vlaanderen, Klaas Bonné, Bertus Veenendaal, Corry Verhoeven, Piet Donkersloot, Jaap Pruimers, Henny van der Laan, Bertus van Blanken, Joop Hendriks, Dirk Rietveld, Karel Selier, Jan Bontekoning, Cor Lodewijks en Cor Kops.

‘Tot slot vond op 6 september in het AMVJ-gebouw de prijsuitreiking plaats en het is een zeer geslaagde avond geworden, met een heel aardig programma en bij de prijsuitreiking kon de aanvoerder een mooie beker in ontvangst nemen. Rest ons nog KMVZ vanaf deze plaats een woord van dank uit te brengen voor de organisatie van dit prachtig geslaagde toernooi.’

Ter voorbereiding van het KMVZ-bedrijfstoernooi 1948 speelde Draka Boys een serie oefenwedstrijden. Op 9 juni 1948 won D.B. van Fokker met 4-1. Op 3 juli 1948 nodigde Stork het Draka-elftal uit voor een wedstrijd op het DWV-terrein. D.B. won met 7-3. Op 17 juli voetbalde Draka Boys tegen British Tob(acco). De tabaksploeg verloor met 9-2. Vol vertrouwen zag Draka Boys uit naar het jaarlijkse bedrijfsvoetbaltoernooi in augustus. Er deden 17 bedrijven mee en er werd gespeeld volgens het afvalsysteem.

Draka Boys speelde op 14 augustus de eerste toernooiwedstrijd tegen Het Fort, de scheepswerf van Willem en Gerard Jzn de Vries Lentsch, gelegen tussen Vliegenbos en Nieuwendammerdijk. Draka Boys won met 4-1, maar vooral door de zwakte van Het Fort, aldus personeelsblad Draka Omroep (wordt vervolgd).

Bronnen:
• Personeelsblad Draka Omroep. Archief Historisch Centrum Amsterdam-Noord (HCAN).
• Nieuwendammerham, een eeuw lang bedrijvigheid. Uitgave Stichting HCAN, Amsterdam, 1998.

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)
 

© 2017 Albert van der Vliet†. Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord Toernooispeler Draka Boys

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -