Draka Boys: van bloei naar ondergang

Voetbal in Noord na 1945
Bedrijfsvoetbal in Noord na 1945: deel 6

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet (†).

Draka Boys: van bloei naar ondergang
ADM Draka Kromhout
Museum Amsterdam Noord (MAN) heeft eind 2016 en begin 2017 een tentoonstelling gehouden over de verdwenen industrie in Noord. Drie bedrijven stonden centraal: ADM, Draka en Kromhout. Links op de foto staat een ‘werknemer’ van Draka. In het midden een afbeelding van een opengewerkte Dieselmotor van Kromhout. Het MAN had de plaat geleend van het Kromhoutmuseum (www.kromhoutmuseum.nl)


Draka Boys bloeit in de AVB. Het eerste elftal promoveert van de tweede klasse AVB naar de eerste klasse. Draka Boys degradeert echter ook weer uit de eerste klasse. Met Rood-Wit A verhuist D.B. in 1971 van Elzenhagen naar sportpark De Weeren. Enkele jaren later wordt Draka Boys opgeheven.

In 1956 werd Draka Boys kampioen en promoveerde naar de tweede klasse AVB. Het verblijf in die klasse zou niet eenvoudig worden. Personeelsblad Draka Omroep: ‘Komt daarom zo veel mogelijk op de trainingsavonden. U weet het allen: woensdagavond 7 uur.’ In het tweede seizoen in de tweede klasse, 1957-1958, won Draka Boys van Schellingwoude met 7-2, een stand die voor de rust al werd bereikt.

Draka Omroep: ‘Er moet door élf spelers gespeeld worden, en men moet niet zelfzuchtig gaan worden door zelf een doelpunt te willen maken, terwijl een andere speler een betere schietkans heeft. De voorzitter heeft hierover het nodige gezegd, en ik hoop, dat zijn woorden ter harte worden genomen.’

In 1968 degradeerde Draka Boys van de eerste naar de tweede klasse AVB. Blijkbaar was D.B. nog een keer gepromoveerd. In personeelsblad Draka Omroep was veel informatie opgenomen over het bedrijf, het bedrijfsvoetbal en andere sportactiviteiten. Helaas zijn niet alle personeelsbladen bewaard gebleven.

Draka Omroep, september 1968: ‘Wij wijzen er onze lezers er (echter) op dat iedere vrijdag op de tweede pagina van de Noord-Amsterdammer en de Waterlander de opstelling en de te spelen wedstrijden van Draka Boys gepubliceerd worden.’

Draka Boys heeft in 1968 de primeur van een vrouwelijke scheidsrechter, genaamd Mary. Achternaam en leeftijd staan vermoedelijk vermeld op de voorafgaande pagina, die helaas ontbreekt. Mary mag de jongens tot 18 jaar fluiten. Draka Omroep vraagt of Mary geaccepteerd werd. Mary: ‘Nou, toen ik mijn eerste wedstrijd floot, hoorde ik de knapen opgewonden zeggen: Hallo! We hebben een griet!’
De junioren waren niet lastig: ‘Wel heb ik wat problemen ondervonden met een paar begeleiders, maar die heb ik resoluut uit het veld gestuurd. Met die lui heb ik helemaal niks te maken. Ja toch?’

Draka Boys verloor in september 1968 een oefenwedstrijd van Blauwe Vogels met 2-1. In het seizoen 1970-1971 speelde D.B. in de tweede klasse AVB gelijk met 3-3 gelijk tegen Holver, het team van Hollandia Kattenburg.

In de beginjaren AVB was Draka Boys onderhuurder van DWV. Later nam Draka Boys, ook op Elzenhagen, twee velden in onderhuur bij Rood-Wit A. In december 1969 meldt Draka Omroep dat er genoeg leden zijn voor een derde elftal. In het seizoen 1970-1971 ging het derde elftal meedoen in de AVB.

In 1971 verhuisde Rood-Wit A naar sportpark De Weeren. Draka Boys verhuisde mee en huurde van Rood-Wit A twee velden op de zaterdagmiddag. Maar enkele jaren daarna, op 1 juni 1975, viel het doek voor de Draka Boys.

Misschien heeft bij de opheffing een rol gespeeld dat Draka in 1970 werd overgenomen door het zuinige Philips. Draka heette in het Philipsconcern Draka Kabel. In 1986 werd Draka Kabel weer afgesplitst van Philips en ging het bedrijf zelfstandig verder onder de naam Draka Holding.

Bronnen:
• Personeelsblad Draka Omroep. Archief Historisch Centrum Amsterdam-Noord (HCAN).
• Wikipedia: Draka.

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)
© 2017 Albert van der Vliet (†). Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -