Gepaste afstand (deel 4)

Gepaste afstand (deel 4)
Pontjesverhalen

Heb je ze al gezien? Die mensen die het IJ overzwemmen tussen het strand van het Stenen Hoofd en het strand van Pllek. Het zijn mensen die niet meer met het pontje mee durven. Met al die verhalen over corona. En nu er van lieverlede steeds meer passagiers met het pontje gaan, houd dan maar eens gepaste afstand. En de mondkapjes per 1 juni, of die daadwerkelijk beschermen…

Het is een verfrissend initiatief onder de bezielende leiding van een vriendin van me, Leontien. Zij vaart in een speedboot naast de zwemmers. Dit om de rest van de scheepvaart te waarschuwen. Want dat is natuurlijk nog wel een aandachtspuntje.  Want de zwemmers doorkruisen de scheepvaartroute en de routes van verschillende pontjes.

Leontien gebruikt de speedboot ook om de kleren en bagage van de zwemmers te vervoeren. Want ja, mensen willen tenslotte niet als een verzopen kat op hun werk verschijnen. En als het moet vervoert ze ook de fietsen van de deelnemers. Fiets overzetten kost daarbij slechts 1 euro.

Als mensen pal achter elkaar aanzwemmen, heb je onderling nog steeds voldoende ruimte. Mensen kleiner dan 1 meter 50 zijn daarom uitgesloten van deelname.

Ze heeft mij gevraagd om onderweg voor peptalk te zorgen. De mensen aansporen dat ze nog maar een klein stukje hoeven te zwemmen. Of, aan de overkant, vertellen dat ze het die dag helemaal gaan maken. “This day is the first day of the rest of your life.” Of zoiets.

Ze wil op beide stranden ook badhokjes plaatsen. Zodat mensen zich, op gepaste afstand, kunnen omkleden. Dat ze zich niet met het nodige gehannes achter een handdoek in hun zwembroek of badpak moeten hijsen.

En ze heeft nog meer snode plannen. Wat te denken van waterfietsen? Die liggen nou toch maar werkeloos in het centrum. Waarom geen kano’s? Of kleine kinderen in een opblaasboot met een touw vast aan haar speedboot?

Bij het GVB heeft men op dit moment nog gemengde gevoelens over het plan. Ze zien aan de ene kant het gevaar dat de pontjes slachtoffers gaan maken onder de zwemmers. Aan de andere kant zijn ze enthousiast over alternatieven voor de oversteek met de pontjes, want dit betekent minder passagiers = meer gepaste afstand = minder besmetting.

Ik weet het zeker: in de toekomst, als Amsterdam weer volstroomt met toeristen, wordt het een topattractie.

Ruud van Dijk

Overzicht “Alle Pontjesverhalen
Reageren? Stuur uw e-mail naar Ruud van Dijk

Op de hoogte blijven van toekomstige pontjesverhalen?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -