Herinneringen aan een bijzonder dorp

Ik was vijf jaar toen ik in 1951 vanuit de Stadionbuurt in Amsterdam-Zuid naar Tuindorp Oostzaan verhuisde. We gingen wonen in Terrasdorp, de nieuwe wijk op het Hogeland, dat grensde aan het dertig jaar oudere Tuindorp in de polder. Terrasdorp werd in de volksmond al snel ‘Tuttifruttidorp’ genoemd naar de fruitnamen van de straten.

Tussen Terrasdorp en de NDSM was een weiland dat al snel het speelterrein zou worden van mij en mijn buurtgenootjes. Achter de Landsmeerder- en Oostzanerdijk strekte zich een enorm weilandengebied uit tot aan de horizon. Ik zou er later veel gaan roeien, zwemmen en schaatsen.

Sinterklaas kwam altijd aan op het Ananasplein, waar eenmaal per jaar de kermis was, een feest voor alle Tuindorpers. Met Sint Maarten zag je overal in de donkere straten en pleinen lange slierten kinderen met lampions. In de winter werd waar water was geschaatst en sleetje gereden vanaf de dijken en de kluft.

Na de watersnoodramp van 1960 leek het verschil tussen het ‘ouwe’ dorp en Terrasdorp verdwenen te zijn. Tuindorp Oostzaan hoorde bij Amsterdam, maar veel bewoners voelden dat niet zo. Tuindorp was de NDSM, had zijn eigen harmoniekorps, voetbalverenigingen en het Zonnehuis, waar vanaf de jaren zestig vele bandjes speelden.

In de jaren zestig werd de Coentunnel aangelegd en de Molenwijk gebouwd. Langzaam verdween het uitzicht op Waterland, Oostzaan en Landsmeer. De snelweg maakte de ‘omsingeling’ compleet.

Ik kijk terug naar een mooie jeugd in Tuindorp Oostzaan.


Herinneringen aan een bijzonder dorp
Herinneringen aan een bijzonder dorp. Door: Ruud Borman

Lees hoe u dit boek kunt bestellen:

“Herinneringen aan een bijzonder dorp”.


Ook wij zullen in onze nieuwsbrief hierover berichten.
Schrijf u in op onze nieuwsbrief.


© 2021 Ruud Borman. Op deze publicatie berust auteursrecht. Zie Colofon.

Overzicht alle afleveringen Tuindorp Oostzaan, een bijzondere geschiedenis

Ruud maakt deze serie geheel op eigen titel.
Reageren? Wij gaan nog een contactformulier aanmaken waar u Ruud kunt bereiken. Voor nu kunt u contact met de redactie opnemen via de link onderaan de website. Wij sturen dan uw mail door.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -