Herinnert u zich deze nog? Piratenzenders in de jaren 60

Vanaf 1964 zat ik vaak in mijn eentje op mijn zolderkamertje in Amsterdam Noord te luisteren naar Radio Veronica. Dit zolderkamertje had ik in 1963 overgenomen van mijn oudste broer die toen eindelijk het huis uitging en ging wonen in een nieuwbouw huis in Wormer. Ik had een oude radio op de kop getikt en kon nu in mijn eigen domein naar mijn muziek luisteren. 

Maar eigenlijk begon het allemaal in 1959 toen wij een Philips transistorradio kregen. Deze radio stond bij ons op een hele hoge koelkast in onze omgebouwde keuken. Zodra ik thuis kwam van school drukte ik op het meeste linkse knopje en ging de radio aan. Het was dan nog wel niet de echte popmuziek maar we stonden in die tijd wel aan het begin van een nieuw tijdperk. Natuurlijk was Radio Luxemburg er al die met name in de avond met Engels pratende diskjockey’s uitzond maar de echte ommekeer kwam met de komst van de piratenstations. Zenders die vanaf een boot in de Noordzee de nieuwe muziek de ether in slingerden. 

Radio Veronica begon al in 1960 met de uitzendingen vanaf de zee. In een tijd dat de zee nog van niemand was en tot de internationale wateren behoorde, werd een oud lichtschip omgebouwd tot zendschip en werd Radio Veronica al snel populair bij vooral de jeugdige luisteraars.

De jingle “1-9-2 Goed idee, luister mee naar Veronica” werd een regelrechte hit. Op Hilversum 1, 2 en 3 werd tot dan veel gezapige muziek uitgezonden met als enig lichtpuntje twee keer per week ’s middag om kwart over vijf het programma “Tussen 10- plus en 20- min” van Jos Brink. Dat was het wel zo ongeveer dus ik luisterde maar wat graag naar deze nieuwe zender, ook al was het soms een krakend geluid wat uit die oude radio kwam.

De radio was bij ons thuis soms wel een dingetje. Als ik ’s middags van school thuiskwam, draaide ik steevast de transistorradio op de golflengte 192 in de middengolf maar mijn moeder vond dat eigenlijk wel goed. Kwam mijn vader echter om half zes thuis dan waren zijn eerste woorden vaak “Mag die herrie uit”? Meestal was het voldoende om het geluid lager te zetten want mijn vader was als gevolg van zijn werk in de fabriek in die tijd al doof. 

Toen ik in 1964 op de HBS zat, kwamen de Britse bands op. Toen werd het uiteindelijk echte popmuziek. Om mijn herinneringen uit die tijd op te frissen, heb ik op www.muziekweb.nl gekeken wat er in 1962 populair was dan springen de tranen mij opnieuw spontaan in de ogen. 

“The Twist” van Chubbie Checker was dan nog wel te pruimen maar “Roses are red” van Bobby Vinton of “Tanze mit mir in den Morgen en “Katinka” van de Spelbrekers en de “Zuiderzeeballade” van Sylvain Poons. Tja, wie kan ze niet meezingen? Maar dat was natuurlijk geen muziek voor een opstandige puber die zijn eigen identiteit aan het zoeken is.

Gelukkig werd vanaf begin 1964 de Top 100 van de UK gedomineerd door de nieuwe Britse bands: The Beatles, the Rolling Stones maar ook Manfred Mann, Herman’s Hermits, Gerry & the Pacemakers en nog een hele serie andere bands. De Popmuziek was echt begonnen. 

Op mijn zolderkamertje kon ik dus op mijn ouderwetse lampenradio naar hartenlust luisteren naar Radio Veronica. Topprogramma’s waren om 10 uur “Koffietijd met Tineke” en om 18 uur natuurlijk “Joost mag het weten” met Joost den Draaier. In 1965 kwamen er heel veel Britse piratenzenders bij waar ik ook geregeld naar ging luisteren. Opeens waren er: Radio Caroline en Wonderful Radio London (The Big L) en Swinging Radio England en nog vele andere stations.

Soms maar vooral in de avond was er veel atmosferische storing waardoor de zender “wegliep”. Dan moest je weer aan de knop draaien om de frequentie op te zoeken maar dat maakte het wel spannend. Uiteindelijk heeft het tot 31 augustus 1974 geduurd. Toen werden de meeste zeezenders uit de lucht gehaald door de overheden van Nederland en Engeland. Voor de liefhebbers is er veel na te lezen over deze piratenstations op internet maar ook zijn er veel jingles te beluisteren. Voor de echte liefhebber is het dus smullen. Een stukje nostalgie.

Kijk maar eens op www.mediapages.nl/zeezenders

Voor mij was het een mooie en spannende tijd waar ik regelmatig met weemoed aan terug denk maar dat zal zeker ook te maken hebben met het feit dat je jong was en ook de vrijheid zocht. 


Bekijk alle afleveringen herinneringen Harry van Santen de Hoog
Auteur: Een Doodgewone Jongen Uit Amsterdam Noord

© 2023 Harry van Santen de Hoog. Op deze publicatie berust auteursrecht.

Wilt u contact opnemen met Harry van Santen de Hoog?
Dat kan via het reactie formulier van Harry.


AmsterdamNoord.com

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -