De blijde blikjesman

Pontjesverhalen

Wie is er nou niet chagrijnig na twee weken regen? Als mijn vriendin die maandagochtend opstaat moppert ze dat het opnieuw giet. Ik grap: ‘Het gaat erom dat de zon in je hart schijnt.’ Ze lacht: ‘Ja, ja.’ Als ik wat later voor de zoveelste keer mijn regenpak aantrek, probeer ik dat in gedachten te houden als ik vervolgens richting Noord fiets.

De blijde blikjesman is in ieder geval niet chagrijnig. Hij loopt met een vuilniszak, met op zijn gezicht een glimlach van oor tot oor, langs de prullenbakken op de steiger achter het Centraal. Hij heeft er stevig de pas in. Kijkt eerst goed in de bak, alvorens er wel of niet met zijn hand in te gaan. De score is mager. Na deze steiger loopt hij verder naar de volgende.

Als het pontje vanaf de NDSM nadert zwaait de man naar de schipper. De schipper zwaait terug. De man salueert ook nog eens met een buiging. Hij checkt de prullenbakken en loopt naar de steiger waar het pontje aanmeert. Hij gaat aan de rand van de steiger staan en bekijkt oplettend hoe het pontje zonder te stoten de wal raakt. Hij steekt zijn duim ter goedkeuring op naar de schipper.

Aan boord maakt hij zijn ronde langs de bakken en legt vervolgens zijn vuilniszak neer op het voordek. Daarna rent hij even terwijl hij op zijn plaats blijft. Hij begint een gesprek met een knappe dame. Waarschuwt haar met woorden en gebaren voor de golven die mogelijk over de laadklep kunnen komen, tenslotte staat er een stevige wind. Hij is een fan van de pontjes en roemt het mooie, weidse uitzicht dat je aan boord hebt.

In de resterende minuten tot de aankomst wordt hij bijna filosofisch. Volgens hem gedragen mensen zich net zoals dieren, ze volgen alleen maar de anderen. Terwijl het juist om de ontwikkeling van je eigen bewustzijn gaat. Wat hem betreft gaat er in het leven om dat je je kwaliteiten perfectioneert. Je beperkingen verdwijnen vanzelf. 

Kijk, daar word ik nou blij van.

Ruud van Dijk


Overzicht “Alle Pontjesverhalen


Reageren? Stuur uw e-mail naar Ruud van Dijk

Op de hoogte blijven van toekomstige pontjesverhalen?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief


Amsterdam Noord De blijde blikjesman

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -