Internationale vrouwendag in Amsterdam 

Op 8 maart 1908 was de staking gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie in New York. 

In 1910 deed de Duitse socialiste Carla Zerkin, tijdens een conferentie voor socialistische vrouwen, in Kopenhangen, het voorstel om 8 maart uit te roepen tot een Internationale Vrouwendag. 

In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst geveerd. 

In 1978 werd de Internationale Vrouwendag door de Verenigde Naties erkend. 

In veel landen is 8 maart een officiële feestdag. Feestjes worden georganiseerd, en vrouwen worden geëerd. 

De Noordse Vrouwen heeft dit jaar de Internationale Vrouwendag gevierd in Cometa in Amsterdam Noord in samenwerking met het Participatiecentrum EVA en ADAM en de Gemeente Amsterdam Noord. Zij ontving het publiek met Jiddische liederen, een heerlijk ontbijt en de prachtige foto’s van de Expositie Vrouwen van Noord van het Amsterdam Museum. 

Stichting Malak vertegenwoordigd door de voorzitter Fatima is gast geweest in Pakhuis de Zwijger. Naast Esther Lagendijk stadsdeelbestuurders waren er een aantal rolmodellen van actieve vrouwen in Amsterdam Noord aanwezig zoals Samar Shaalan de voorzitter van Vrouwen Bazaar. 

Abier Mahmoud de voorzitter van Stichting Cleopatra heeft de Internationale Vrouwendag op 10 maart gevierd in huis van de wijk de Banne. Haar beloning aan de vrouwen was de aanwezigheid van een kapster die make up voor de dames heeft verzorgd. 


© 2023 Najat de Boer-Tekni. Op deze publicatie berust auteursrecht.


Overzicht alle afleveringen Cultuur en Amsterdam Noord.

Najat maakt de serie geheel op eigen titel. Wilt u n.a.v. deze serie reageren? Dan kunt u contact maken via de contactlink onderaan deze website. Wij sturen dan uw mail door naar Najat.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -