Koek en Ei (voor de oudere onder ons)

We waren niet de eerste in de straat met een tv maar gelukkig mochten wij het kinderprogramma op woensdagmiddag bij de buren zien. De buren waren in dit geval de ouders van mijn vriendje Dick van Wingerdweg 327.

Totdat wij is 1959, ik was toen een jaar of negen, ook een tv kregen. Nou is krijgen het verkeerde woord. Een tv was in die tijd een dure investering die niet iedereen kon betalen maar zoals veel dingen, kochten mijn ouders de tv ook op afbetaling. Iedere week werd er een bedrag betaald aan een financieringsmaatschappij en na een aantal jaren was de tv van ons. 

Er was nog maar één zender dus veel keus was er niet. Je vond een programma leuk of je keek niet omdat je er niks aan vond. Meer smaken waren er niet. Vond je niet leuk dan ging je op zoek naar iets anders.

Dat anders kon ook de radio zijn. Maar ook dat was voor een jongen van negen jaar meestal ook saai behalve de donderdagavond. Op deze avond werd er op de radio het radiohoorspel “Koek en Ei” uitgezonden. Dat begon allemaal in 1958 en heeft geduurd tot 1961. Het was een hilarische radioklucht van de familie De Koning aan de ontbijttafel waar de dagelijkse dingen van het leven werden besproken. Hoofdpersonen waren Ko van Dijk als Albert de Koning, Conny Stuart als zijn bekakte echtgenoot Jo. Verder Joop Doderer als Opa Bobby, de vader van Albert en Johan Kaart als Opa Roel Spruyt, de schoonvader van Appie en de vader van Jo de Koning- Spruyt.

Iedere week kwamen dezelfde opmerkingen weer voorbij maar dat maakte het hoorspel uiteindelijk zo herkenbaar. Het begon iedere week met de tune “How Do You Like Your Eggs In The Morning” van Dean Martin en Helen O’Connell en dan kwam het intro van de heer des huizes Albert de Koning (bijgenaamd Appie) die met een mooie zware stem dan zei: “Goedemorgen, goedemorgen waar is mijn Joke-mijn voor een ochtendkus”. En dan reageerde zij altijd “Ach Gekkie”. 

Vervolgens ontspon er iedere week opnieuw een hilarische discussie aan de ontbijttafel waarbij de opstandige Opa Bobby het altijd had over zijn rode brommer en de thee mocht niet donker zijn want “zwarte thee is vergif”. En dan was er de cynische Opa Roel Spruyt die dan zei: “Jo, de pindakaas is op” waarna Jo na een uitkramen van zijn uitgesproken mening van Albert het altijd weer afdeed met de woorden “Lieve, dat vind ik toch altijd zo enig van je”. Of ze had het over “Voor ons gewone burger mensjes”. 

Tegenwoordig lopen veel mensen met een koptelefoon op en luisteren naar podcasts. Als je ook zo’n persoon bent, tik dan op You Tube “Koek en Ei” in. Luister eens naar Aflevering 8 “De Operazanger”. Echt lachen!

Met Ko van Dijk als Albert de Koning (Appie) en Connie Stuart als zijn vrouw Joke. Met Joop Doderer als Opa Bobby en Johan Kaart als Opa Roel Spruit pensionado en de zuigende schoonvader


Bekijk alle afleveringen herinneringen Harry van Santen de Hoog
Auteur: Een Doodgewone Jongen Uit Amsterdam Noord

© 2024 Harry van Santen de Hoog. Op deze publicatie berust auteursrecht.

Wilt u contact opnemen met Harry van Santen de Hoog?
Dat kan via het reactie formulier van Harry.


AmsterdamNoord.com Koek en Ei

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -