Laatste aflevering Amsterdam Noord

De afgelopen twee jaar schreef ik in deze rubriek artikelen over de historie van Amsterdam Noord. Dit is een samenvatting en voorlopig de laatste aflevering.

Over de tijd toen de Zuiderzee ontstond en zich langzaam invrat in het gebied ten zuiden van Waterland waar het IJ steeds groter werd. De Waterlandse Zeedijk werd aangelegd om het geweld van de waterwolf te keren, maar toch waren er regelmatig dijkdoorbraken en overstromingen.

Langs de dijk ontstonden Durgerdam, Schellingwoude, Nieuwendam en Buiksloot. Vanaf het laatste dorp liep een smalle landtong richting Amsterdam. Aan de zuidpunt was eeuwen lang een galgenveld. Langs de landtong werd tussen 1820 en 1824 het Noordhollandse Kanaal aangelegd.

Vijftig jaar later volgde het Noordzeekanaal waarbij een groot deel van het IJ werd ingepolderd. Aan het begin van de 20e eeuw kwamen de eerste industrieën en de scheepswerven.

Vanaf 1920 werd begonnen met de aanleg van de tuindorpen en na de jaren zeventig kreeg het stadsdeel zijn grootste uitbreiding.

Over allerlei aspecten van deze geschiedenis heb ik met veel plezier geschreven. Ik kende het gebied van dichtbij want ik was opgegroeid in Tuindorp Oostzaan.

Dit is het laatste artikel van de serie. Ik wil Peter Scherpenisse, de redacteur van deze website bedanken voor de leuke en prettige samenwerking.


© 2020 Ruud Borman. Op deze publicatie berust auteursrecht. Zie Colofon.

Overzicht alle afleveringen Amsterdam-Noord van Y tot stadsdeel.

Ruud maakt de series geheel op eigen titel.
Reageren? U kunt contact met de redactie opnemen via de link onderaan de website. Wij sturen dan uw mail aan Ruud Borman door.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -