Normal is over, if we like it or not

Pontjesverhalen

Joost was tijdens de middelbare school mijn beste vriend. We zaten een paar jaar in dezelfde klas en gingen ook vaak bij elkaar op bezoek. Joost was een mooie jongen en sommige meisjes waren verliefd op hem. Maar hij was in die zin niet geïnteresseerd in hen. Ik was de eerste aan wie hij vertelde dat hij homo was. 

Hij was een jaar eerder dan ik klaar met de middelbare school en verhuisde naar Amsterdam, waar zijn vader een etage in de Pijp had gekocht. En toen ik naar Amsterdam ging was daar voor mij ook een kamer beschikbaar. Vaak ben ik met hem en zijn vrienden uitgegaan naar homokroegen en disco’s. Ik was jong, slank, had lang haar en had regelmatig sjans.

Joost ontmoette Adam, een jonge man uit Zuid-Afrika, en besloot de sprong in het diepe te wagen door met hem af te reizen naar dat verre land. Adam verdween op een gegeven moment uit zijn leven, maar Joost bleef in Zuid-Afrika. Hij bouwde daar een bestaan op, waarin andere mannen kwamen en gingen. En elke paar jaar zocht hij me op in Amsterdam.

Altijd gezellig. Het had ook wel iets van mijmeren over ‘the good old days’ op de middelbare school en die in Amsterdam. Joost was vertrokken in de roerige jaren 80 met de krakersrellen en zag hoe de stad van lieverlede veranderde en steeds meer een nette wereldstad werd.

Afgelopen maand was hij er de dagen voor en na de Canal Pride. Voor hem een waar feest. Want in Zuid-Afrika kan je op de meeste plekken niet openlijk homo zijn. Als we na de Canal Pride met het pontje naar Noord varen wijst hij me op een affiche aan boord in de kleuren van de regenboog met de tekst: Everyone is welcome here. Dat doet hem goed.

Onderweg naar de NDSM ziet hij op een kademuur gekalkt: Normal is over, if we like it or not. Hij kijkt bedenkelijk en zegt: ‘Vroeger was ik zogenaamd niet normaal, was ik gewoon een homo. En nu hoor ik tot een groep waarvan de meeste mensen de naam niet eens kunnen onthouden, laat staan uitspreken. LHBTIQ plus. Of zoiets. Het zal wel goed bedoeld zijn, maar het klinkt bijna als een enge ziekte.’

Ruud van Dijk


Overzicht “Alle Pontjesverhalen


Reageren? Stuur uw e-mail naar Ruud van Dijk

Op de hoogte blijven van toekomstige pontjesverhalen?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -