Schilderijen met uitzicht op Ransdorp

Gezicht op Ransdorp, schilder O.K. Imeghl, Foto Amsterdam Museum

Museale objecten van boven het IJ
Door: Ruud Borman


Vrijwel overal in het uitgestrekte weilandengebied van Waterland is de stompe toren van Ransdorp te zien. Kerk en toren werden aan het begin van de 16e eeuw gebouwd. Rembrandt tekende in 1650 de beschadigde toren zonder dak.

Museum Amsterdam bezit een schilderij van de kunstenaar O.K. Imeghl, van wie niets bekend is. Op het schilderij is te zien dat de toren ingestort is. Een tweede, in prachtige kleuren geschilderd ‘Gezicht op Ransdorp’ is in het midden van de 19e eeuw vervaardigd door Jan Frederik van Deventer (1822-1886) is vrijwel identiek aan dat van Imeghl.

Ransdorp
Ransdorp, geschilderd door Jan Frederik van Deventer

Van Deventer was een beroemde schilder die vooral werkzaam was in Den Haag en omgeving. Hij was in 1847 een van de oprichters van Puchri Studio en werd in 1852 lid van de Koninklijke Academie te Amsterdam.


Overzicht alle afleveringen Museale objecten van boven het IJ


Bronnen:
Amsterdam Museum: Objectomschrijving via duurzame link


© 2021 Ruud Borman
Op deze publicatie berust auteursrecht. Niets uit deze publicatie mag op enigerlei wijze worden gepubliceerd zonder voorafgaande toestemming van Ruud Borman.

Het gebruikte beeld valt in het publieke domein. Beschrijving Creative Commens.

Ruud maakt de series geheel op eigen titel.
Reageren? U kunt contact met de redactie opnemen via de link onderaan de website. Wij sturen dan uw mail aan Ruud Borman door.


Amsterdam Noord Ransdorp

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -