Sportvereniging de Meteoor (1923)

Clubs Noord-West, deel 2
‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet †.
Sportvereniging de Meteoor (1923)

Na de Eerste Wereldoorlog besluit de gemeenteraad een wijk neer te zetten in de Noorder IJpolder. De bouw begint in 1919. De eerste duizend woningen van Tuindorp Oostzaan zijn klaar in 1921. Twee jaar later beginnen de bewoners een voetbalvereniging: de Meteoor.

Mosplein 1933
Sportpark de Meteoor is al ingetekend op de kaart die ongeveer van 1950 is. Het complex wordt geopend op 8 augustus 1953. Het oude voetbalveld op het Plejadenplein is nog in gebruik. Met de bouw van Terrasdorp (‘Tuttifruttidorp’) is een begin gemaakt. De fraaie accommodatie, gelegen tussen Kersenstraat, Perenpad en Appelweg, heet tegenwoordig Sportcomplex Tuindorp Oostzaan.


De jubileumboeken van de Meteoor beschrijven de beginjaren in Tuindorp Oostzaan. Het zijn jonge, moderne gezinnen uit de stad die in het tuindorp gaan wonen. Ze voelen zich aangetrokken tot het buitenleven. Ook ambtenaren van politie, brandweer en PTT vestigen zich in het nieuwe dorp. Andere gezinnen komen van buiten Amsterdam. De huisvaders hebben werk gevonden in de scheepsbouw van Noord.

De buitenlui zijn meestal christelijk en dat botst aanvankelijk met de progressieve Amsterdammers, maar gaandeweg ontstaat een hechte dorpsgemeenschap. Na het avondeten doen bewoners wat aan hun tuin of ze maken een buurpraatje. Sportieve tuindorpers voetballen op een zandvlakte. Op dat terrein, het latere Aldebaranplein, is er bijna elke avond wel een wedstrijd.

Op zaterdagmiddag 17 maart 1923 zit de huiskamer van de heer N. Marinus, Aldebaranstraat 8, vol voetballiefhebbers. Ze zijn bijeengekomen om een voetbalvereniging op te richten. De oprichters bedenken als voorlopige naam SVT, Sportvereniging Tuindorp Oostzaan. Marinus, ambtenaar van de Gemeente Telefoon Amsterdam, wordt secretaris in het eerste bestuur van de Meteoor.

Half mei 1923 wordt een ledenvergadering bijeengeroepen in de Orionschool. Er zijn veertig man aanwezig en de vergadering wijzigt de naam SVT in Sportvereniging de Meteoor. De voetballers spelen in de zomer van 1923 nog steeds op de zandvlakte. Het terrein heeft geen doelpalen, doelnetten, krijtlijnen en ook geen kleedkamers. De Meteoor heeft weinig ballen, geen tenue en voetbalschoenen. Er is gewoon geen geld voor.

In augustus 1923 meldt de Meteoor zich aan bij de AVB, de Amsterdamse Voetbalbond. Het eerste elftal begint in de tweede klasse van de AVB. De club uit Tuindorp Oostzaan telt twee senioren- en twee aspirantenteams. Een aparte juniorenklasse kent de AVB nog niet. Aspiranten kunnen lid worden vanaf 12 jaar. Als de jongens 16 jaar zijn, gaan ze meteen al over naar de senioren.

De Meteoor speelt in het eerste seizoen, 1923-1924, als onderhuurder van voetbalvereniging De Germaan, aan de overkant van het Noordzeekanaal. Voetballers en supporters roeien in een vlet het kanaal over en dat is vaak een hachelijke onderneming. Het afgelegen veld verhindert bovendien de groei van de vereniging. De gemeente besluit een speelveld aan te leggen op het Plejadenplein. Dat wordt op 4 oktober 1924 officieel geopend. Het sportterrein omvat een speelveld, een oefenveld en kleedkamers.

De Meteoor komt in het tweede seizoen, 1924-1925, opnieuw uit in de tweede klasse van de AVB. In de twee seizoenen erna spelen de tuindorpers in de eerste klasse. Vanaf het seizoen 1927-1928 breekt er een bloeiperiode aan. De Meteoor promoveert naar de vierde klasse van de Nederlandse Voetbalbond, de NVB, en meteen in het seizoen erna stoot de club door naar de derde klasse NVB.

Eind jaren twintig kondigt de crisis zich aan. Ook Tuindorp Oostzaan wordt getroffen door werkloosheid en armoede. Toch komt er in 1933 een tweede speelveld met een bescheiden kleedruimte, aan de Melkweg. In 1935 doet de Meteoor van zich spreken door de vijfde ronde te bereiken van het bekertoernooi van de KNVB, zoals de NVB sinds 1929 heet. (Wordt later vervolgd.)

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ
Bronnen: 40 jaar S.V. ‘De Meteoor’ 1962-1963. Redactie A. de Jong. Amsterdam, 1963, 48 pagina’s.
Sportvereniging De Meteoor, voetbal, honkbal, softbal. De wit-zwarte koerier 60; jubileumuitgave 1923-1983. Samenstelling Jan de Vos. Amsterdam, 1983, 128 blz. 
© Albert van der Vliet †. Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -