TOB koninklijk goedgekeurd

Voetbal in Noord na 1945
TOB na 1945: deel 3

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet (†).

TOB koninklijk goedgekeurd
 
Clubhuis TOB
 
Het clubhuis, geopend in 1970, is tegenwoordig pannenkoekenrestaurant Stroop. In 2013 verhuisde de voetbalafdeling naar sportpark Oostzanerwerf.


Na de watersnood in 1960 moet TOB weer van voren af aan beginnen. Bovendien eist de gemeente van 1963 tot 1966 de accommodatie op om de Coentunnel te kunnen aanleggen. De leden moeten alle zeilen bijzetten. In 1970 wordt er een nieuw clubgebouw geopend. Een trainer en voorzitter nemen afscheid.

TOB kreeg na de watersnood in 1960 tijdelijk een nieuwe betekenis: Tot Opbouwen Bereid. De Meteoor en NDSM boden aan op hun hoger gelegen velden te komen spelen.

Het eerste elftal dreigde in het seizoen 1960-1961 te degraderen uit de eerste klasse van de AVB. In die klasse speelde dat seizoen ook IJ-boys. De laatste vier duels konden echter weer verspeeld worden op het eigen complex aan de Melkweg. Die wedstrijden werden op miraculeuze wijze gewonnen en degradatie was afgewend.

Op 26 oktober 1961 verleende koningin Juliana haar Koninklijke Goedkeuring aan TOB. In 1962 bestond de omni-sportvereniging vijftien jaar. De feestdag werd gevuld met voetbal, handbal, volleybal, ritmische gymnastiek, biljarten en klaverjassen. Te gast was een voetbalelftal uit het Duitse Dülmen.

In 1963 legde de gemeente beslag op de Melkweg vanwege de aanleg van de Coentunnel. Gevolg was wel dat TOB afstand moest doen van het clubgebouw uit 1957, dat was herbouwd in 1960. De club voetbalde bij de Volewijckers op sportpark Buiksloterbanne. Voor ontspanning binnenshuis kon TOB terecht in het parochiehuis van de Allerheiligst Sacramentskerk aan de Kometensingel. De voetbalclub kon drie jaar later weer terugkeren op het complex.

Van 1963 tot 1965 eiste de bouwcommissie bij TOB alle aandacht op. Bij de terugkeer naar de Melkweg moest er een nieuw clubgebouw verschijnen. De voetbalvereniging ontplooide allerlei activiteiten: inzameling oud papier, klaverjastoernooien, een grote loterij, de voetbalpool, biljartwedstrijden en jaarlijkse wandeltochten, achtereenvolgens naar Utrecht, Alkmaar en Bakkum.

Trainer Aantjes nam na elf seizoenen afscheid van het eerste elftal. Na hem volgden de trainers elkaar in rap tempo op. Vanaf het seizoen 1965-1966 begon TOB met een aparte zaterdagafdeling. Het eerste zaterdagteam startte in de derde klasse AVB. In de zomer van 1966 keerde TOB terug naar de Melkweg. Er was een gloednieuw complex aangelegd met de naam Sportpark Melkweg. Het bestond uit drie voetbalvelden, een handbalveld en een half verhard trainingsterrein.

In 1967 moest TOB, tweede geworden, een beslissingswedstrijd spelen tegen DEC, nummer twee van de andere eerste klasse. TOB won de verlenging van de promotiewedstrijd en bereikte na twintig jaar AVB eindelijk de vierde klasse KNVB. In die klasse speelden twaalf clubs, waaronder OFC en Energia. Het niveau bleek duidelijk hoger te zijn dan in de AVB. In het seizoen 1967-1968 eindigde TOB als tiende en in het seizoen erna in de middenmoot.

In oktober 1969 werd de eerste paal geslagen voor het nieuwe clubhuis van TOB en in mei 1970 werd het hoogste punt bereikt. De leden verzorgden zelf, om kosten te besparen, de afbouw. Op 31 oktober 1970 opende frater Martialis, de oprichter van TOB, het nieuwe clubgebouw, het ‘TOB-punt’. In 1970 eindigde TOB in de vierde klasse KNVB als tweede achter KFC, de Kooger Football Club.

Jef van Lingen, 23 jaar bestuurslid van TOB waarvan zestien jaar als voorzitter, verhuisde in 1970 naar Nunspeet. Op de afscheidsreceptie, in mei 1971, werd hij tot erelid benoemd. Het kerkbestuur onderscheidde hem met het erekruis Pro Ecclesiae et Pontivice. Bovendien ontving Van Lingen de zilveren AVB-speld.

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)
 
Bronnen:
• Fred Stam. 40 jaar T.O.B.-historie; 1947-1987. 125 pagina’s.

© 2017 Albert van der Vliet (†). Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


TOBvoetbal


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -