TOB nestelt zich op Oostzanerwerf

Voetbal in Noord na 1945
TOB na 1945: deel 4

 

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet (†).

TOB nestelt zich op Oostzanerwerf
 
clubgebouw TOB
 
Sporting Noord werd in 2012 opgeheven en TOB kon het fraaie clubgebouw het jaar daarna, na een opknapbeurt, in gebruik nemen op de Oostzanerwerf.


In 2013 verhuist TOB naar sportpark Oostzanerwerf, naast OSV. De leden van ’Trouw Ons Beginsel’ zijn familie van elkaar, vrienden en bekenden, net als vroeger. De oud-spelers van het eerste team vervullen nog steeds een functie binnen de club. TOB is een gezonde vereniging en staat bij de buitenwacht bekend als netjes.

TOB promoveerde in 1972 naar de derde klasse KNVB en het 25-jarig jubileum werd gevierd in een enorme feesttent. In en om de tent werden sportieve activiteiten ontplooid: biljarten, klaverjassen, tafeltennis, tafelvoetbal, touwtrekken, polsstokverspringen, roeien, vissen, fietsen en een quiz.

TOB was een subtopper, maar op 30 maart 1980 degradeerde TOB weer naar de vierde klasse KNVB. Het was voor het eerst in 33 jaar dat ‘Trouw Ons Beginsel’ een stap terug moest doen. Het volgende seizoen leek TOB weer terug te keren naar de derde klasse, maar de zinderende nacompetitie ging verloren.

In 1982 bestond TOB 35 jaar en dat was reden voor een reünie op 20 mei, Hemelvaartsdag. TOB rekende op 250 fans, maar de opkomst overtrof met 400 reünisten alle verwachtingen. ’s Morgens vond er een eucharistieviering plaats in de volle Sacramentskerk. Er waren te weinig kerkboekjes en nog honderd mensen stonden buiten. Op het TOB-terrein stond weer een enorme tent opgesteld want de kantine was te klein. Het werd een geslaagde reünie met het accent op handbal, voetbal en gezelligheid.

In 1982 begonnen de vrouwen te voetballen, ondanks interne protesten. In 1983 behaalden de mannen de derde plaats in de vierde klasse. Schellingwoude en OFC behoorden tot de tegenstanders en EVC uit Edam werd kampioen.

In het seizoen 1984-1985 ontpopte het eerste elftal zich als cupfighter in het amateurbekertoernooi. TOB won van de zaterdagvoetballers van DWV. TOB nam de beslissende strafschoppen beter dan ZVV uit Zaandam en Odin ’59 (Ons Doel Is Nuttig) uit Heemskerk. In de vierde ronde werd Flora Boys met 6-3 verslagen. Vervolgens won TOB nipt van eersteklasser Rood-Wit A. De volgende, zesde ronde moest TOB aantreden tegen amateurbekerhouder Ajax 2 op de Melkweg. Tegen de verwachting in won TOB, dat daarmee de kwartfinale bereikte.

In de kwartfinale moest TOB aantreden tegen Minerva, de Utrechtse tweedeklasser. TOB won in Utrecht met 2-1 en had de halve finale bereikt. Op dinsdag 4 juni 1985 om 19.00 uur speelde vierdeklasser TOB de uitwedstrijd tegen Spakenburg, de Nederlandse amateurkampioen. Het stond 2-2 in de tweede helft toen Spakenburg een strafschop benutte. Een droom was aan flarden geschoten.

In 1986 werd vierdeklasser TOB ingedeeld bij Purmersteijn, IVV, SC Oriënt, Ilpendam en De Rijp. Op het Melkwegcomplex werd in 1986 een recreatiehal geplaatst. In 1987 had TOB ongeveer 650 leden. Zij beoefenden de sporten voetbal, handbal, tennis, turnen en biljarten. Onderling wordt er geklaverjast en aan jeu-de-boules gedaan. Ter ere van het veertigjarig bestaan organiseerde TOB een feestweek.

TOB verhuisde in 2013 naar sportpark Oostzanerwerf en nam het clubgebouw over van Sporting Noord, dat was opgeheven. De handbal- en tennisafdeling bleven achter op sportpark Melkweg. Dat vindt men jammer bij TOB. Sportpark Oostzanerwerf wordt gedeeld met OSV, waarmee TOB uitstekend samenwerkt.

Het katholicisme is geen drijfveer meer, de Allerheiligst Sacramentskerk in Tuindorp Oostzaan is trouwens opgeheven. TOB is een nette, gezonde vereniging gebleven. Saamhorigheid staat nog steeds voorop. Oud-spelers van het eerste elftal brengen in allerlei functies ‘Trouw Ons Beginsel’ in de praktijk, net als vroeger.

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)
 
Bron: Fred Stam. 40 jaar T.O.B.-historie; 1947-1987. 125 pagina’s.

 

© 2017 Albert van der Vliet (†). Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -