Tuindorp Oostzaan, 100 jaar

Tuindorp Oostzaan geschiedenis

In 2008 schreef ik “Amsterdam een eeuw geleden”, een boek met foto’s gemaakt door mijn grootvader J.L. Scherpenisse. In overleg met de uitgeverij kon ik de beelden voorzien van korte teksten.

Één van de reacties op de uitgave van mijn boek kwam uit onverwachte hoek. Neerlandicus Albert van der Vliet(†) had bijzondere interesse voor een foto. Fans en publiek van voetbalvereniging DWV (Door Wilskracht Verkregen) zijn het veld opgegaan om samen met de spelers een vermeende overwinning te vieren. En dat alles in 1912.

Enige tijd later ontmoette ik Albert, een wat oudere man die zich bezighield met geschiedenis in het Museum Amsterdam Noord. Het bleek dat we elkaar goed aanvoelden en nadat Albert vertelde dat hij bezig was met een serie over de geschiedenis van Amsterdam-Noord. Helaas wist hij niet zo goed waar hij die serie kon publiceren.

Dat bleef bij me hangen en ook ik ging zoeken naar mogelijkheden en hier kwam uit dat het meest handige was een website hiervoor op te zetten. Deze website AmsterdamNoord.com bent u momenteel te bekijken.

Anderhalf jaar lang leverde Albert trouw één keer per maand een nieuwe aflevering aan. In de tussentijd groeide de content op de website als vanzelf. Albert had het verlangen uitgesproken om een tweede serie te beginnen over de voetbalgeschiedenis van Amsterdam-Noord. En die kwam, een indrukwekkende serie. Maar aan al het goede kwam een eind toen Albert klaar was met de voetbalafleveringen ging hij zich richten op een boek hierover. 

Voor de website was een opvolger qua berichten nodig en die kwam eigenlijk als vanzelf. Ruud Borman reageerde eind 2018 n.a.v. een artikel dat Albert) schreef over de voetbalclub De Meteoor. Ruud had een foto van de club in bezit aangezien hij hier zelf opstond. Bovendien was Ruud historicus en daar klikte het direct.

Ruud heeft zijn jeugd doorgebracht in Tuindorp Oostzaan (TOZ) in Amsterdam-Noord. TOZ heeft een imponerende gechiedenis. In 1921 vestigde zich de eerste bewoners in dit tuindorp. Een mooi onderwerp dus waar ik zelf nog niet zoveel vanaf wist. Ruud stelde twee series voor, één met als titel “Amsterdam-Noord van Y tot stadsdeel” en de andere “Tuindorp Oostzaan, een bijzondere geschiedenis”.

Dat Ruud koos voor een serie over TOZ was op zich logisch. In aanloop van het 100 jarig bestaan kon Ruud zich richten op een maandelijkse serie waar hij zijn herinneringen aan, en geschiedenisfeiten kon beschrijven.

Door een goede samenwerking met het Historisch Archief Tuindorp Oostzaan (HATO) en Stichting NDSM-Herleeft ontmoette verhaal en foto elkaar. Deze serie is gepubliceerd op de website AmsterdamNoord.com website en later uitgegeven in boekvorm door het HATO.

Opvallend hierbij is de geschiedenis die zich afspeelde rond de overstroming van Tuindorp Oostzaan in 1960. Steeds blijkt dat dit diepe indruk heeft gemaakt op de bewoners. En aan de foto’s die in de serie zijn verwerkt wordt je ook als lezer sterk geconfronteerd met hetgeen zich in TOZ heeft afgespeeld.

Ook de nauwe betrokkenheid met de NDSM-werf popt iedere keer de serie weer op. De NDSM is altijd een grote werkgever geweest voor bewoners van TOZ. De trotsheid op de grote schepen die de werf wist af te leveren leedt heden ten dage nog steeds voort. Stichting NDSM-Herleeft heeft ook een mooie bijdrage aan de serie geleverd in de vorm van tekst, beeld en achtergrondinformatie.

Via het delen van de afleveringen op Facebook bleek dat de verhalen zeer geliefd waren. Reacties en herinneringen kwamen bij vele lezers naar boven en resulteerde in sommige gevallen in hernieuwde ontmoetingen.

Dat een serie nooit helemaal gereed is blijkt uit het voornemen van Ruud om onregelmatig de serie nog wil aanvullen, al naar gelang aanleiding en inspiratie.

U treft de serie op onze pagina: Tuindorp Oostzaan, een bijzondere geschiedenis.

U kunt het boek kopen door langs te komen Steenbokstraat 6 op maandag en donderdag van 11:00 tot 13:00 uur en kost € 17,50 of bestellen door een mail te sturen naar: stichtinghato@tele2.nl (via mail komen er verzendkosten bij).

De eerste druk is reeds uitverkocht. Er is een tweede druk uitgegeven.

Buiten deze serie schreef Ruud paralel aan de “Tuindorp Oostzaan, een bijzondere geschiedenis” een serie: “Amsterdam-Noord van Y tot stadsdeel

Peter Scherpenisse
Redactie AmsterdamNoord.com


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -