VECO: Voor Elke Combinatie Overleg

Voetbal in Noord na 1945
Bedrijfsvoetbal in Noord na 1945: deel 9

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet†.

VECO: Voor Elke Combinatie Overleg
Verschure en Co
Luchtfoto van Verschure en Co in 1977, Zamenhofstraat 112. Rechtsboven Ketjen en links daarvan de volkstuintjes. (Beeldbank HCAN)


Bedrijfsvoetbalvereniging VECO is opgericht in 1947. VECO is een afkorting van Verschure & Co, scheepswerf en machinefabriek sinds 1887. VECO voetbalde in de KNVB afdeling Amsterdam van 1947 tot 1988. Holver (Hollandia Kattenburg) en VECO zijn de twee laatste bedrijfsvoetbalclubs in deze serie.

In 1913 streek scheepswerf en machinefabriek Verschure & Co neer aan de nog onbebouwde Meeuwenlaan. De scheepswerf verhuisde in 1920 naar de Plaatijzerweg (in 1948 omgedoopt tot Zamenhofstraat). Verschure & Co had meer dan 900 werknemers in dienst. Achter de Meeuwenlaan en Vogeldorp produceerde de werf baggervaartuigen, haven- en drijvende kranen, bokken en sleepboten.

In 1943 ging Verschure & Co samenwerken met vijf verwante bedrijven: werf Conrad, werf Gusto, De Klop, J. & K. Smit, L. Smit & Zoon. In 1965 kwam het tot een fusie: de Industriële Handelscombinatie Holland, IHC. Het personeelsblad van IHC heette Het Zeskant en daarin was voor elk bedrijf apart een personeelsblad opgenomen. Voor Verschure & Co was dat De Schakel. De Schakel kende divers rubrieken voor sport en ontspanning.

Voetbalafdeling VECO kwam uit in de KNVB afdeling Amsterdam, ook wel AVB genoemd. In het seizoen 1952-1953 heeft VECO drie teams in competitie. Het eerste elftal wordt kampioen van de derde klasse en promoveert naar de tweede klasse AVB. VECO speelt aan de Cornelis Douwesweg bij de Meteoor, dat nog niet naar het Perenpad is verhuisd. In het seizoen 1954-1955 voetbalt VECO bij RKVVA aan de Leeuwarderweg.

In 1953 kwam de heer W. van Ulsen in dienst bij Verschure & Co als elektrisch lasser op de afdeling Scheepswerf. Van Ulsen was in het bezit van trainersdiploma’s en bood zich belangeloos aan om de voetballers te trainen. De Schakel roept de voetballers op mee te doen aan zijn training, die vanaf november op iedere dinsdagavond werd gehouden in de kantine van het dienstgebouw aan de Meeuwenlaan.

In december 1954 werd de training verplaatst naar het gymnastieklokaal van de Nicolaasschool aan de Buiksloterweg. In hetzelfde jaar speelt VECO in de eerste klasse AVB en heeft de intentie te promoveren naar de vierde klasse KNVB. De afkorting VECO betekent alvast, om de KNVB tegemoet te komen: Voor Elke Combinatie Overleg.

In 1955 kreeg Van Ulsen als dank een tafelaansteker en een schemerlamp. In 1956 waren er veertig leden voor drie elftallen. De trainingen werden slecht bezocht. In juli 1957 kreeg VECO een nieuwe trainer: Jan Strootman.

In 1962 is er geen aparte De Schakel meer opgenomen in Het Zeskant. Aandacht is er nog wel voor schaken, maar de rubriek voetbal is verdwenen. Pas in 1965 verschijnt er een bericht over voetbal, dat gaat als volgt:

‘Zoals de meesten van U wel weten, hebben wij al ruim 18 jaar een voetbalclub: “VECO” genaamd. Na een inzinking, een paar jaar geleden, heeft de club nu al zoveel spelende leden, dat er voor het komende seizoen wellicht een vierde elftal kan worden gevormd. Nieuwe leden en donateurs, die niet speciaal uit het bedrijf behoeven te komen, blijven natuurlijk van harte welkom. (…)
Als er dus medewerkers in ons bedrijf zoons boven 17 jaar hebben, die graag op zaterdagmiddag willen voetballen, kunnen deze zich opgeven bij het bestuur. (…) De thuiswedstrijden worden altijd gespeeld op het sportveldencomplex in de Buiksloterbanne in Amsterdam-Noord. Het eerste elftal speelt in de 2de klasse A.V.B. (…)

Bron:
• Personeelsblad De Schakel van Verschure & Co is opgenomen in personeelsblad Zeskant van IHC van 1951 – 1961.
• 1951, vijfde jaargang no 1, januari 1951. 1961, vijftiende jaargang no 1, januari 1951. Bibliotheek HCAN.
• Nieuwendammerham, een eeuw lang bedrijvigheid. Een HCAN-uitgave, 1998.


© 2018 Albert van der Vliet †. Op deze publicatie berust auteursrecht. Zie Colofon.
Foto: Beeldbank HCAN

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -