Voetbaldorp Oostzaan

Voetbalclubs Noord-West tot 1945, deel 5

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet †.

Voetbaldorp Oostzaan (herzien)
 

Aflevering 5 van voetbalclubs Noord-West ging over Oostzaan. Na publicatie kwam er een nieuw document tevoorschijn: het jubileumboek ‘75 jaar OSV’, geschreven door Piet Knollema. Dat boek werd een bron van nieuwe informatie. Zo zijn er twee afleveringen ontstaan: ‘Voetbaldorp Oostzaan (herzien)’ en, nieuw: ‘Bijna honderd jaar OSV’.

osv tribune
 
Voetbaltribune in de jaren dertig. Aan de vele hoeden te zien is het de OSV-tribune.
OSV was de hoedenclub, OFC de pettenclub. (Foto: archief Piet Knollema)


Honderd jaar geleden was Oostzaan een lang lintdorp tussen de Oostzanerdijk en Purmerland. Na Buiksloterdijk en Landsmeerderdijk kwam de Oostzanerdijk. Het dorp begon bij de Oostzanerdijk met het Zuideinde (vlakbij de huidige voetbalvelden van de Meteoor). Er was midden in het dorp één dwarsstraat richting Zaandam, de Kerkstraat, waar het Zuideinde overging in het Noordeinde.

Aardig wat informatie is te vinden in de serie ‘Kent u ze nog…’, een uitgave van de Europese Bibliotheek. Er zijn twee deeltjes verschenen over de Oostzaners. In deel 1 wordt de vroegste voetbalperiode in Oostzaan behandeld met zes foto’s en uitgebreide bijschriften.

In het begin van de 20ste eeuw werd er al gevoetbald in Oostzaan. Waarschijnlijk in 1906 werd voetbalclub ‘Unie’ opgericht. Op een elftalfoto van de Unie draagt elke voetballer een ander tenue. Ze voetbalden voor hun plezier. Speelveld was een weiland van T. Schaft aan het Zuideinde. Aparte voetbalvelden met kleedkamers waren er nog niet. Het team telde vijf voetballers Onrust, andere namen waren Teer, Hottentot, Rep en Woelders.

Als de Unie een uitwedstrijd moest spelen in de Watergraafsmeer liep het team daar naartoe en dat nam, heen en terug, de hele zondag in beslag. In 1910 stopte de Unie. Maar er waren in die periode ook een paar andere voetbalclubs opgericht: Holland, dat niet lang bestond, Volharding en Excelsior. De Unie fuseerde met Volharding en Excelsior tot de Oostzaanse Voetbal Vereniging, OVV.

Databank Sport meldt dat OVV is opgericht in juni 1911 en heeft bestaan tot oktober 1916. OVV kwam uit in de NHVB, de Noord-Hollandse Voetbalbond, en speelde op een knollenveld in de Noorder IJpolder. Op een elftalfoto uit 1913 hebben de OVV’ers allemaal hetzelfde tenue aan. De spelers hebben namen als Schaft, Teer, Lukken, Hoeve (de sterspeler) en Sopjes.

Volgens de Databank Sport is de Oostzaanse Football Club (OFC) opgericht in juli 1914. OFC, dat was gesitueerd aan het Noordeinde, kwam ook uit in de NHVB. De elftalfoto van OFC zou genomen zijn in 1912, maar dat is in strijd met de oprichtingsdatum. Op de foto dragen de spelers allemaal hetzelfde tenue en dezelfde pet. Rijk Rep is de enige die een hoed op heeft. Andere namen: Dral, De Dood, Bindt en Walst.

In 1916 fuseerden OVV en OFC tot OC, de Oostzaanse Combinatie. Dat moest wel want tijdens de Eerste Wereldoorlog werden veel jonge voetballers opgeroepen voor militaire dienst. OC heeft echter maar één jaar bestaan. OFC werd opnieuw opgericht in 1920 en weer opgeheven in 1932. Van 1932 tot 1940 kwam de vernieuwde OFC uit in de NHVB en in 1939 in de KNVB.

In 1940 speelde OFC in de NVB (‘Koninklijk’ mocht niet meer van de Duitsers), afdeling Noord-Holland. OFC is waarschijnlijk tijdens de Tweede Wereldoorlog weer opgeheven want de Databank Sport vermeldt een heroprichting in 1965.

Van september 1931 tot mei 1940 heeft Oostzaan ook een voetbalvereniging gekend met de naam ‘Oostzaan’. Deze voetbalvereniging was aangesloten bij de NASB, de Nederlandse Arbeiders Sportbond. Oostzaan speelde in een competitie met andere socialistische voetbalclubs in Noord-Holland en Utrecht.

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ
 

© 2011-2015 Albert van der Vliet †. Op deze publicatie -Voetbaldorp Oostzaan – berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord Voetbaldorp Oostzaan


Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -