Schellingwoude en BPC

Fragment van een kaart uit 1948, collectie HCAN.

Voetbal benoorden het IJ
Clubs Noord-Oost tot 1945, deel 3 van 4

Een serie van Albert van der Vliet(†)


Voetbalvereniging Schellingwoude is opgericht in 1913, opgeheven in 1914 en heropgericht in 1921. Schellingwoude heeft van 1925 tot 1932 het tweede veld verhuurd aan BPC, een club uit de stad. Over de geschiedenis van deze Be Quick-Pollux-Combinatie is meer bekend.

Er wordt al gevoetbald in dijkdorp Schellingwoude vóór oktober 1913. De voetballers noemen zich SVV, de Schellingwouder Voetbalvereniging. In oktober wordt de vereniging officieel opgericht en Schellingwoude genoemd. De club komt uit in de Amsterdamse Volksvoetbalbond (AVVB), de bond voor de beginnende voetbalverenigingen. In december 1914 wordt de dorpsclub alweer opgeheven.

In juli 1921 wordt er opnieuw een voetbalclub opgericht met de naam Schellingwoude. In het begin van 1921 werden de dorpen van Noord geannexeerd door de gemeente Amsterdam. Toch komt Schellingwoude eerst nog uit in de NHVB (Noord-Hollandse Voetbalbond). In 1927 gaat de dorpsclub over naar de AVB, de Amsterdamse Voetbalbond.

V.v. Schellingwoude heeft het tweede veld verhuurd aan BPC, een voetbalclub uit de stad. TMS kwam ook uit de stad en was in het seizoen 1925-1926 te gast in Schellingwoude. TMS, waarschijnlijk Training Maakt Sterk, kwam uit in de AVVB.

Over BPC is meer bekend. De club is opgericht op 1 augustus 1922, meldt Databank Sport. BPC was een fusie van twee buurtclubjes in de Amsterdamse binnenstad, Be Quick en Pollux, die samen genoeg leden hadden om te kunnen uitkomen in de AVVB. Dat deed BPC gedurende twee jaar. In 1924 volgde de toetreding tot de AVB.

‘Be Quick’ was een gerenommeerde voetbalvereniging uit Groningen, die in 1920 landskampioen was geworden. ‘Pollux’ was de naam van het marine-opleidingsschip, dat aan de Oosterdokskade lag. BPC was een gemengde vereniging van joodse en christelijke voetballers die woonden bij de Oude Schans, de gracht bij de Montelbaanstoren. Dat lag nog net in de Jodenbuurt, die bestond uit krottenwijken waarin de armste joden woonden. De Jodenbuurt werd begrensd door de Prins Hendrikkade, Nieuwmarkt, Amstel en Sarphatistraat.

BPC speelde van 1925 tot 1933 op het tweede veld van v.v. Schellingwoude. Voetballers en supporters van BPC konden Schellingwoude bereiken met het bootje aan de Prins Hendrikkade tegenover de Schreierstoren, vlakbij de Oude Schans. De club adviseerde toeschouwers het bootje te nemen dat vertrekt drie kwartier voor aanvang van de wedstrijd.

BPC heeft afwisselend in de stad en in Noord gespeeld. In het seizoen 1931-1932 lag het hoofdveld aan de Ringweg in Sloterdijk en het tweede veld in Schellingwoude. In het seizoen 1933-1934 speelde BPC aan de Middenweg. In 1934 is BPC teruggekeerd naar Noord, naar de voetbalvelden van ‘Buiksloot aan de trambaan’, zoals de polder achter de Buikslotermeerdijk werd aangeduid. Populair was ook de situering ‘achter DWV’.

Met ingang van het seizoen 1939-1940 speelde BPC opnieuw in de stad, achter Ajax. In het NVB-boekje van 1941-1942 komt BPC niet meer voor. De Duitse bezetter had joodse Nederlanders in september 1941 verboden om nog langer sportvelden te betreden. BPC had genoeg niet-joodse voetballers om nog één elftal te kunnen opstellen. Het bestuur deelde de KNVB echter mee dat BPC zich uit de competities terugtrok zolang joodse voetballers niet meer mochten meedoen.

BPC speelt vanaf het seizoen 1946-1947 opnieuw achter Ajax. Volgens de opgeheven website Voetbalmaten.nl heeft BPC bestaan tot 30 juni 1982. In 1999 fuseert Schellingwoude met Rood-Wit A en heet voortaan De Dijk.


Lees verder deel 4 van Clubs Noord-Oost tot 1945: De voetbalclubs van Blauwe Zand

Of bekijk de Introductie pagina: Clubs Noord-Oost tot 1945 – 4 afleveringen
Of bekijk het overzicht van alle afleveringen serie “Voetbal benoorden het IJ


Bronnen:
• Michel van Gent. Databank Sport; sportbonden, sportclubs en sportperiodieken in Nederland tot 1940. http://resources.huygens.knaw.nl.
• Adresboekjes AVB (Amsterdamse Voetbalbond), 1920-1940. Archief KNVB Amsterdam.
• M40 jaar Be quick Pollux combinatie. Jubileumuitgave. Amsterdam, 1962. (UBA-Boekendepot).

© 2014 – 2015 Albert van der Vliet†. Op deze publicatie berust auteursrecht.


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -