Patty Morgan’s Zomerwinkel

zomerwinkel exterieur Amsterdam-Noord

Patty Morgan opent in Amsterdam Noord een Zomerwinkel vol kunst van haar kunstenaars. Ingeklemd tussen een seksclub en een boksschool en om de hoek bij het Skatecafe en FC Hyena hangt de kunst van vloer tot plafond. Aan de voorkant bevindt zich een mini-biergarten. De winkel is bovendien een unieke verjaardagslocatie. Ben jij (of je bedrijf, kat of baby) deze zomer jarig, dan vier je er gratis je verjaardagsfeest. Maak ervan wat je wil: eet taart in een kringetje of dans op een van de biertafels. Ook kan Patty een kunstenaar voor je uitnodigen voor een performance of workshop. Enige voorwaarde voor deze bijzondere verjaardagservaring: als cadeau vraag je van de genodigden een bijdrage voor een kunstwerk uit de Zomerwinkel. En dat kunstwerk neem je dan direct mee naar huis!

zomerwinkel interieur Amsterdam-Noord

Brug tussen kunstenaar en koper 
Online platform Patty Morgan werd in 2015 opgericht door kunstenaar Matthijs Booij, ontwerper Casper Schipper en advocaat Hubertine Bergsma. Alle drie waren ervan overtuigd dat sprake was van een disconnect tussen kunstenaar en kunstkoper. Patty Morgan slaat een brug met een online en offline showroom vol betaalbare pareltjes en bijzondere events. Eerder organiseerde Patty Morgan ‘kunstvergaderingen’ waarbij boardrooms werden gebruikt om te vergaderen over een kunstwerk, ‘date an artist’ waarbij kunstenaars op date gingen met kunstkopers en live radio uitzendingen op kunstbeurzen.

Patty Morgan’s Showroom 
De Zomerwinkel vindt plaats in Patty Morgan’s fysieke ruimte: de Showroom. Geen hoogdrempelige galerie, geen highbrow art space, maar een toegankelijke ontmoetingsplek waar experiment en lol centraal staan. Kunstkennis is geen voorwaarde om er een kijkje te nemen of iets te kopen. Sterker nog, volgens de oprichters van Patty Morgan kan dergelijke kennis je zelfs in de weg zitten bij het genieten van kunst. Matthijs Booij: ‘Door een paar basale vragen te beantwoorden geniet je waarschijnlijk meer van een kunstwerk dan door er een hele studie naar te doen: Wat zie ik? Wat voel ik? Wat zou de betekenis kunnen zijn?’.

Ballotage 
Patty Morgan vertegenwoordigt meer dan 700 talentvolle kunstenaars uit binnen- en buitenland. Sommige zijn nog niet afgestudeerd aan de kunstacademie, andere zijn al meer dan 40 jaar kunstenaar met exposities in gerenommeerde musea. Wat deze kunstenaars gemeen hebben is dat ze serieus met hun vak bezig zijn en, volgens Patty Morgan, écht goede kunst maken. En niet alleen volgens Patty Morgan. Patty’s kunstenaars zijn door de ballotage gekomen van een comité van professionele curatoren. Wie precies in dit comité zitten is geheim, maar alle leden zijn werkzaam bij bekende Nederlandse kunstinstellingen. Hubertine Bergsma: ‘Als je nog geen doorgewinterde kunstverzamelaar bent, kun je onzeker zijn of een kunstwerk, hoe mooi je het ook vindt, wel echt zijn prijs waard is. Of zelfs potentie heeft nog veel meer waard te worden in de toekomst. Dat een professionele curator talent en kwaliteit ziet in een kunstenaar, haalt wat van die onzekerheid weg’.

Jong talent 
Door een grote groep jonge, vaak nog onontdekte kunstenaars te vertegenwoordigen, drukt Patty Morgan de prijzen. Casper Schipper: ‘Het zijn juist deze kunstenaars die vaak nog niet door een galerie worden vertegenwoordigd. Terwijl het zo interessant is een werk te kopen van jong talent. Deze kunstenaars zijn nog betaalbaar, houden een belofte in zich en maken vernieuwend werk.’

KunstKoop en TryBuy 
Wat ook drempelverlagend werkt, is dat je bij Patty Morgan kunst op afbetaling kan kopen. Deze mogelijkheid bestaat omdat Patty Morgan is aangesloten bij de KunstKoopregeling van het Mondriaanfonds. De KunstKoopregeling kan worden gecombineerd met Patty Morgan’s ‘TryBuy Service’. Hierbij hangt Patty Morgan het kunstwerk op in je huis en bepaal je pas na drie maanden of je het werk koopt of dat Patty Morgan het weer ophaalt. En de gaatjes van de schroeven weer voor je dichtplamuurt.


Regelmatig ontvangt onze redactie nieuws over Amsterdam-Noord in de vorm van persberichten. Indien van toepassing plaatsen wij deze berichten en nemen deze mee in onze nieuwsbrief. Meer informatie over het insturen van persberichten.


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -