La Défense, the Venturing Gaze

Nieuw Dakota

La Défense, the Venturing Gaze

Paulien Oltheten

Opening: zondag 3 maart 16:00 -18:00 uur
Tentoonstelling: 3 maart  –  31 maart
‘Performatieve’ ontmoetingen7, 10, 14 en 16 maart

Paulien Oltheten, La Défense, the Venturing Gaze (videostill), 2018-2019

Is het mogelijk om menselijk gedrag en beweging te plannen? Wat vertellen de spullen die met ons meereizen, onze gebaren en onze dagelijkse routes over ons? Deze vragen stelt Paulien Oltheten met de tentoonstelling La Défense, The Venturing Gaze door licht te werpen op stedelijke ontwikkelingen op het niveau van de straat.  Met foto’s, performances en video’s doet ze verslag van bijzondere aspecten van menselijk gedrag in de openbare ruimte. Tijdens directe observatie in parken, straten en op pleinen legt ze unieke activiteiten, herhalende gebaren, ontregelende objecten en grafische eigenschappen van situaties vast. Deze gebeurtenissen verbindt ze tot een narratief dat vorm krijgt in woorden, stilstaande en bewegende beelden.

Op de grens tussen fictie en documentaire creëert de kunstenaar scènes met de objecten en personen die ze tegenkomt om universele connecties tussen dingen en handelingen te onthullen. Met spitsvondige humor stelt ze zich onwaarschijnlijke relaties voor tussen mensen, hun bezittingen en hun dagelijkse habitat. Ze lijkt vragen te willen oproepen over de poëtische en politieke lijnen die zich in de wereld van alledaagse dingen aftekenen.

La Défense, The Venturing Gaze, a photo video essay
In Nieuw Dakota laat Paulien Oltheten het resultaat zien van een werkperiode in Parijs. Met het werk La Défense, The Venturing Gaze, a photo video essay, toont ze een selectie beelden die ze verzamelde in het financiële district La Défense: een anoniem verkeersgebied waar ze persoonlijke relaties aanging met enkele voorbijgangers die ze uitkoos om te volgen. Ze slaagt er in om ogenschijnlijke verbanden te leggen tussen een wetenschappelijk boek en een rol papier, een album met familiefoto’s en de koffer van een voormalig lerares. Op een scherm laat ze de visuele selectie zien van La Défense. Op een scherm ernaast geeft ze er tegelijkertijd commentaar op. Het resultaat is een droste-effect van de straat, haar atelier en de expositieruimte.

“Het resultaat is,” zo zegt juryvoorzitter Mouna Mekouar van de Nouveau Prix Découverte,” een vernieuwende blik op straatfotografie met een unieke narratieve vorm.”

“Achter haar ogenschijnlijk humoristische observaties van mensen in de openbare ruimte gaat een scherpe analyse schuil van het hedendaagse leven in grote steden. Zonder grote problematieken letterlijk te benoemen, raakt dit project aan hedendaagse thema’s als ongelijkheid, individualisme, kapitalisme en religie. Het is straat fotografie 2.0.” Aldus de jury Zilveren Camera Prijs voor Storytelling.

Paulien Oltheten, La Défense, the Venturing Gaze (videostills), 2018-2019

NON
Een ander werk in de tentoonstelling, getiteld ‘Non’, bestaat uit een fotoserie en een audio-transcript, verzameld in de wijk Olympiades waarin een graffiti ‘non’ (nee) dankzij willekeurige voorbijgangers steeds nieuwe betekenissen krijgt. Op tafels en een vitrine in de ruimte wordt verder nog aanvullend schetsmateriaal en objecten getoond. Ook zal Oltheten verschillende keren aanwezig zijn en in de vorm van improvisaties een aantal ontmoetingen met bezoekers mogelijk maken, waarbij ze (video)beelden laat zien die ze ook in Parijs maakte maar die niet in de tentoonstelling zijn beland. Dit zullen een aantal losse observaties met bijbehorende anekdotes zijn, maar ze is ook de archieven ingedoken. Ze is daar iets op het spoor gekomen wat het La Défense verhaal een spannend staartje meegeeft en wat in de lijn met de huidige grootstedelijke bouwprojecten net zo goed over Amsterdam en de NDSM-werf zou kunnen gaan.

Paulien Oltheten, Non, 2019

‘Performatieve’ ontmoetingen
Gedurende de tentoonstelling zal Paulien Oltheten verschillende keren aanwezig zijn en in de vorm van improvisaties een aantal ontmoetingen met bezoekers mogelijk maken. Deze ontmoetingen vinden plaats op 7, 10, 14 en 16 maart in de namiddag. Inschrijven hoeft niet; haak in, schuif aan!

NON crowdfunding
Paulien Oltheten is een crowdfunding gestart om haar boek NON te kunnen maken. Er zijn verschillende donatie vormen en ’tegenprestaties’ mogelijk, waaronder een excursie naar de wijken Olympiades en La Défense, waarin Paulien Oltheten – als gids zijnde –  haar specifieke bevindingen en kennis over deze plekken zal delen.


Nieuw Dakota biedt ruimte aan hedendaagse kunst op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Nieuw Dakota programmeert tentoonstellingen, organiseren speciale evenementen en realiseren tijdelijke projecten in de openbare ruimte.

Nieuw Dakota
Ms. Van Riemsdijkweg 41b
1033 RC Amsterdam-Noord
+31 20 33 18 311
www.nieuwdakota.com

Openingstijden 
donderdag – vrijdag: 11-18 uur
zaterdag – zondag: 12-18 uur


Regelmatig ontvangt onze redactie nieuws over Amsterdam-Noord in de vorm van persberichten. Indien van toepassing plaatsen wij deze berichten en nemen deze mee in onze Amsterdam-Noord nieuwsbrief. Meer informatie over het insturen van persberichten en overzicht reeds geplaatst uitgelicht nieuws.

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -