Vertoning van zeldzame filmbeelden van Noord

IJsbaan Leeuwarderweg
Still uit de 8mm film van de IJsbaan aan de Leeuwarderweg januari 1963.

De filmbeelden werden voor het eerst in zijn geheel openbaar vertoond. Met o.a. beelden van het Hamerstraatgebied in 1950. De eerste ludieke Dam tot Dam race in 1959 met de leden van kanovereniging de Viking en het Harmoniekorps Tuindorp Oostzaan.  En de IJsbanen in Noord, langs de Leeuwarderweg en bij Schellingwoude in de winter van 1963.

Bij het maken van de tentoonstelling kregen samenstellers de beschikking over het familiearchief van T.C. Groot. Onder zijn leiding streed Noord vanaf de jaren 30 van de vorige eeuw voor een tunnel onder het IJ onder de leuze “Zij aan Zij voor een tunnel onder het IJ”.  In het archief zaten 8 mm films die na digitalisering zeldzame en unieke beelden bleken te bevatten van Noord. Op een audiotape staat zijn persconferentie in 1955 waar Groot pleit voor een fiets-voetgangerstunnel. Dat pleidooi is in 2018 na het verbod van de bruggen weer helemaal actueel.

Zamenhofstraat 28A, Amsterdam-Noord


Regelmatig ontvangt onze redactie nieuws over Amsterdam-Noord in de vorm van persberichten. Indien van toepassing plaatsen wij deze berichten en nemen deze mee in onze Amsterdam-Noord nieuwsbrief. Meer informatie over het insturen van persberichten en overzicht reeds geplaatst uitgelicht nieuws.


Amsterdam Noord Vertoning van zeldzame filmbeelden van Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -