De Durgerdammer Racing Club (1931)

Voetbal in Noord na 1945
Overige voetbalverenigingen na 1945: deel 5

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet.

De Durgerdammer Racing Club (1931)
tweede elftal DRC 1935
Het tweede elftal van DRC rond 1935. De shirts waren rood-wit geblokt met zwarte broek.
Staand v.l.n.r.: NN, Jan Beers, NN, Dirk Visser (succesvol voetballer en jarenlang bestuurslid), Henk Siebel, Dirk Swartsenburg, Arie Zoutendijk, Bartel Porsius.
Zittend v.l.n.r.: NN, Jan W. Porsius Ez. en NN. Foto R. Porsius, beeldbank HCAN.


Er is weinig archiefmateriaal bewaard gebleven van DRC. Dat kwam door de watersnood in Tuindorp Oostzaan van 1960 en door de brand van het clubgebouw in 2008. Gelukkig heeft Dick Reedijk (1930-2012) plakboeken met krantenknipsels samengesteld. Die plakboeken zijn gescand en te raadplegen in Historisch Centrum Amsterdam-Noord.

Voetbalvereniging DRC is opgericht op 19 juni 1931. De Durgerdammer Racing Club dankt zijn naam aan de opkomst van de automobiel. Hoewel dijkdorp Durgerdam al tien jaar Amsterdams was, wilde DRC liever voetballen in de Noord-Hollandse Voetbalbond, de NHVB. De club kreeg in 1931 toestemming van de AVB om in de NHVB uit te komen. Dat deed DRC tot 1940, toen de NVB (zonder K) in de plaats kwam van alle aparte bonden. DRC kwam voortaan uit in de NVB afdeling Noord-Holland.

Het archief van DRC lag bij secretaris Balstra, die in Tuindorp Oostzaan woonde. In 1960 brak de dijk van Zijkanaal H door en Tuindorp Oostzaan werd getroffen door een overstroming. Het archief van DRC verdween in het water. In de nacht van 1 op 2 januari 2008 brandde het clubgebouw van DRC af. Er zal ook toen archiefmateriaal verloren zijn gegaan. HCAN bewaart echter veel krantenknipsels die vooral afkomstig zijn uit de plakboeken van Dick Reedijk (1930-2012).

Een knipsel van 4 mei 1947 behandelt de derde en vierde klasse van district 1. Daarin komen we bekende clubs tegen. RKVVA (het latere Rood-Wit A) wint uit van Beverwijk met 0-5. De Meteoor speelt gelijk tegen het stedelijke VVA. In afdeling D won DRC van ZRC met 3-1. Volgens de krant klopt DRC aan de poorten van de derde divisie. ZRC was een Combinatie van Zwaluwen en Recht Op Doel Aan. ABIM (Alle Begin Is Moeilijk) won de uitwedstrijd van BSM met 1-2. Pionier versloeg Electra (vanaf 1949 Energia) met 3-2.

Een knipsel beschrijft het promotiefeest in mei 1969. DRC promoveerde van de AVB naar de vierde klasse KNVB. Het adresboekje KNVB 1972-1973 vermeldt dat DRC speelde op het nabijgelegen sportpark De Weeren. De gemeente Amsterdam had een nieuw complex aangelegd met twee speelvelden en een trainingsveld. Twee nieuwe bungalows moesten het clubhuis gaan vormen. De kleedkamers werden nog uitgebreid. Het adresboek 1973-1974 ontbreekt in het Stadsarchief. Uit adresboek 1974-1975 blijkt dat DRC weer teruggekeerd is naar het Kerkepad in Durgerdam.

Je zou denken dat DRC was ingebed in de KNVB afdeling Amsterdam, maar een knipsel uit 1977 beweert anders. DRC zou in 1974 toegetreden zijn tot de Amsterdamse Voetbalbond, de AVB, de populaire, vooroorlogse benaming van de KNVB afdeling Amsterdam. In de AVB ging het onafgebroken crescendo. In 1977 vertoefde DRC in de tweede klasse van de KNVB.

Voorzitter van DRC was Bert Pasterkamp, journalist bij dagblad Het Vrije Volk. In juli 1961 had hij verslag gedaan van de promotiedegradatiewedstrijd van Elinkwijk tegen de Volewijckers, het wonder van Zuilen, een wijk in Utrecht. De supporters in Noord konden op het Mosveld het live-verslag volgen. De directe verbinding was tot stand gebracht door Het Vrije Volk. Op het hoofdveld van de Volewijckers stonden vier speakers opgesteld.

Teruggekeerd voor het seizoen 1973-1974 is trainer Henk Ooms van DWV, die de jongens van DRC enthousiast maakt. Er is, uniek voor een amateurclub, een medische staf die bestaat uit vrijwilligers, een arts en een fysiotherapeut. Grote sponsoren helpen de club op weg.

Bron:
• Gescande krantenknipsels, vooral uit de plakboeken van Dick Reedijk. (Archief HCAN)


© 2018 Albert van der Vliet. Op deze publicatie berust auteursrecht. Zie Colofon.

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord Durgerdammer Racing Club

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -