DRC – sterkste amateurclub van de regio

Voetbal in Noord na 1945
Overige voetbalverenigingen na 1945: deel 6

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet.

DRC – sterkste amateurclub van de regio
DRC kampioen
In het seizoen 1956-1957 werd DRC kampioen van de vierde klasse. Beeldbank HCAN.


DRC beschikt altijd over grote sponsors: Buitenhuis uit Landsmeer, Schilder en Smit uit Volendam en Wastora uit Zaandam. Voorzitter en later erevoorzitter Bert Pasterkamp heeft altijd ontkend dat de voetballers van DRC worden betaald. Vanaf 1973 wordt de accommodatie wel professioneel.

Belangrijke sponsor van DRC was Jaap Buitenhuis (1929-2017), aannemer weg- en waterbouw in Landsmeer, tevens shirtsponsor. Andere sponsors kwamen uit Volendam: het bouw- en aannemingsbedrijf van Hein Schilder en J. Smit, detail- en groothandel.

Sponsor was ook Wastora (afkorting van wasmachines, stofzuigers, radio’s) in Zaandam, dat heeft bestaan van 1953 tot 1993. Wastora is opgericht door de gebroeders Klaas Molenaar (1921-1996) en Cees Molenaar (1928-1979). De broers hadden voor KFC gevoetbald. Wastora groeide uit van een winkel met een oppervlakte van 60 m² tot een warenhuis van 12.000 m² in 1975. Miljoenen staken de gebroeders in AZ’67, dat in 1981 landskampioen werd. Ze waren ook bestuurslid van AZ’67. De grote sponsors zullen wel gecharmeerd zijn geweest van het kleine, pittoreske Durgerdam gelegen onder de rook van Amsterdam.

In 1973 was DRC gedegradeerd van de vierde klasse KNVB naar de eerste klasse AVB (KNVB afdeling Amsterdam). Juist in dat jaar pakte DRC de zaken professioneel aan, legt Bert Pasterkamp uit. De gemeente Amsterdam had twee velden en een trainingsveld aangelegd. Een nieuw clubhuis moest er nog komen. De kleedkamers waren voor uitbreiding vatbaar.

Pasterkamp werd erevoorzitter van DRC. Pasterkamp: ‘Geruchten als zou DRC spelers betalen, wijs ik categorisch van de hand. Als ik zou ontdekken dat er een speler zou worden betaald, dan vroeg ik het 40-voudige. Want ik loop zeker zoveel jaren mee en heb alles pro-deo gedaan. En met mij vele andere bestuursleden.’ In 1977 ontving Pasterkamp van wethouder Verhey een zilveren speld. Dat kan duiden op een voorzitterschap van 25 jaar.

Nieuwe spelers halverwege 1973 zijn: Dorreboom, Prins, Kooij, Den Hartog, Wildbret, Plant, Sigrist, Vogel, Vonk, Helmig, Kroller, Postma en Van Zaanen. Er zijn in dat jaar vijf seniorenteams en vier jeugdteams.

In 1981 weersprak Pasterkamp nogmaals dat er betaald wordt bij DRC. Wat Pasterkamp in 1974 wel heeft gedaan was de training bezoeken nadat de profsectie van Volewijckers was opgegaan in FC Amsterdam. Hij heeft toen zes amateurs van de Volewijckers kunnen overhalen naar DRC te komen. Dat waren De Maayer, Alberts, Binke, Van Haren, Van der Plas en Schoonderwoerd. In hun spoor kwamen over: De Klerk (Heerenmarkt), De Boer (De Spartaan), Sondaar (OVVO), Welling (IVV), Buter (Monnickendam) en Breedijk (HBOK). DRC werd op dat moment beschouwd als de sterkte amateurclub van Amsterdam.

In 1976 promoveert DRC naar de derde klasse van de KNVB. De spelers kregen een gouden speld, de meesten waren er in 1974 ook al bij. Opmerkelijke speler is voormalig profvoetballer Dries Boszhard die in 1976 voor DRC koos. Hij is 28 jaar, begon bij IJ-boys en speelde vervolgens voor de Volewijckers, Haarlem en FC Amsterdam. Bij de laatste club waren er conflicten zodat Boszhard overstapte naar DRC. ‘Voetballen doe ik nu weer met veel plezier’ is de kop van een knipsel uit Het Parool.

In 1978 hebben de volgende voetballers voor DRC gekozen: Adriaanse (OSV), de latere trainer, Schuitemaker (DWV), Riechelman (Cambuur), Matterman (Ajax-jeugd), Zwiers (Schellingwoude), Van der Velden (Volendam-amateurs), De Vilder (FC Amsterdam). Tjabbe Bouwman is voor het vijfde seizoen de trainer.

Bron:
• Gescande krantenknipsels, vooral uit de plakboeken van Dick Reedijk. (Archief HCAN)


© 2018 Albert van der Vliet †. Op deze publicatie berust auteursrecht. Zie Colofon.

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -