BeamLab Presents!

Nieuw Dakota
Martha Atienza, 11°16`58.4″ 123°45`07.0″E, 2017, videoinstallatie Art Basel. Courtesy of the artist

BeamLab Presents! toont het werk van Martha Atienza, Matthias Oostrik, Irma de Vries en Arent Weevers, een selectie van vier audiovisuele kunstenaars die de afgelopen jaren inhoudelijk en technisch ondersteund werden door het creatieve platform BeamLab.

Met hun installaties onderzoeken de kunstenaars elk op eigen wijze en in hun eigen stijl, onderwerpen als (culturele) identiteit, menselijke relaties en maatschappelijke veranderingen. Martha Atienza, Matthias Oostrik, Irma de Vries en Arent Weevers werken en experimenteren met de nieuwste audiovisuele mogelijkheden en maken de aanwezigheid van de bezoekers onmisbaar; zonder interactie van het publiek is hun werk niet volledig.

Gelijktijdig met de tentoonstelling wordt nieuw werk van Kate Cooper, die in 2017 de BeamLab Award won, getoond in het Stedelijk Museum Amsterdam. Na het winnen van de prijs werd Cooper geholpen in de ontwikkeling van haar meest recente werk, dat te zien zal zijn in Freedom of Movement. Jaarlijks kent BeamLab de BeamLab Award toe aan een veelbelovende resident van de Rijksakademie. De winnaar van 2018 wordt op 22 november bekendgemaakt tijdens de Rijksakademie OPEN.

Martha Atienza (Manila, 1981) maakt videoinstallaties die ontstaan vanuit haar Filipijns-Nederlandse achtergrond. Met het werk Our Islands 11°16`58.4″ 123°45`07.0″E, dat zij onder begeleiding van BeamLab ontwikkelde, won zij de Baloise Kunst-Preis op Art Basel 2017. De installatie toont een sub aquatische processie van mannen in vervreemdende kostuums, met diverse religieuze en iconische connotaties. Met de keuze voor de karakters en de atypische setting, presenteert Atienza zowel een kritisch als humoristisch commentaar op de staat van de Filipijnse samenleving en op de negatieve implicaties van klimaatveranderingen.

Matthias Oostrik (Amsterdam, 1980) experimenteert in zijn installaties met de interactie tussen mens en machine en de impact van digitale technologieën op onze samenleving. Zijn audiovisuele installatie PLPLPL.pl  (2017) daagt het publiek uit. Surveillance-camera’s registreren en analyseren afwijkende gedragingen en tonen dit op 50 schermen. Oostrik toont samen met componist Arnoud Traa ook Untitled, een nieuwe installatie die beweging van het publiek vertaalt in beeld en geluid met gebruik van vloeistofsimulaties.

Irma de Vries (Wieringerwerf, 1980) werkt op basis van schilderen, video-mapping en augmented reality en neemt de kijker graag mee in nieuwe onbekende ruimtes. In Nieuw Dakota maakt zij de site-specifieke installatie I’m deforming, waar de kijker door in de installatie te stappen, zitten en liggen alles om zich heen kan vervormen.

Arent Weevers (Ede, 1958) presenteert Travelling of the Heart, een virtuele ruimte van veranderende beelden en geluiden die reageren op de kijker; de bezoekers krijgen een sensor aangemeten die hun hartslag registreert en waarmee de dansende figuren in het werk worden aangestuurd.

Matthias Oostrik, Untitled, 2017

BeamLab
BeamLab is een creatief platform voor talentontwikkeling, (co)-producties en live evenementen dat is opgezet door BeamSystems. BeamLab ondersteunt kunstenaars en instellingen met de ontwikkeling van audiovisuele producties, zowel innovatief, conceptueel als artistiek. BeamLab Presents! is de eerste tentoonstelling van BeamLab. Jaarlijks kent het platform de BeamLab Award toe aan een veelbelovende resident van de Rijksakademie. In 2017 won Kate Cooper de prijs. De winnaar van 2018 wordt op 22 november bekendgemaakt tijdens de Rijksakademie OPEN.


Nieuw Dakota biedt ruimte aan hedendaagse kunst op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Nieuw Dakota programmeert tentoonstellingen, organiseren speciale evenementen en realiseren tijdelijke projecten in de openbare ruimte.

Nieuw Dakota
Ms. Van Riemsdijkweg 41b
1033 RC Amsterdam-Noord
+31 20 33 18 311
www.nieuwdakota.com

Openingstijden 
donderdag – vrijdag: 11-18 uur
zaterdag – zondag: 12-18 uur


Regelmatig ontvangt onze redactie nieuws over Amsterdam-Noord in de vorm van persberichten. Indien van toepassing plaatsen wij deze berichten en nemen deze mee in onze Amsterdam-Noord nieuwsbrief. Meer informatie over het insturen van persberichten en overzicht reeds geplaatst uitgelicht nieuws.

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -