DWV 75 jaar en hoofdklassekampioen

Voetbal in Noord na 1945
DWV na 1945: deel 4, DWV 75 jaar en hoofdklassekampioen

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet †.

DWV 75 jaar en hoofdklassekampioen
 
DWV 75 jaar en hoofdklassekampioen
 
Het verjongde eerste elftal van DWV wordt in 1987 hoofdklassekampioen door op 30 april de uitwedstrijd tegen het Utrechtse Elinkwijk met 0-4 te winnen. Voorzitter Roef Bakker (links) feliciteert het elftal in de kleedkamer. Geldrop, DWV en Rheden strijden om het algeheel kampioenschap. Rheden wint. (Foto uit het jubileumboek van Loek Bertels.)


In 1987 bestaat DWV 75 jaar en in dat jubileumjaar wordt het eerste elftal kampioen van de hoofdklasse. Geldrop wordt algeheel kampioen. Twee keer organiseert DWV een groot feest in dat jaar, maar het is de ook laatste keer dat Elzenhagen zulke grote festiviteiten meemaakt.


In 1975 was DWV nog de grootste sportorganisatie van Amsterdam met 1611 leden. Dat waren 1143 voetballers, 16 biljarters, 23 tafeltennissers, 18 schakers, 194 handballers, 134 volleyballers en 83 basketballers.

Op 1 januari 1978 had DWV 1801 leden, een hoogtepunt. In 1980 was dat aantal gedaald tot 1635 leden. De voetbalafdeling was niet meer de grootste van Amsterdam en stond inmiddels zesde op de ranglijst. Begin jaren tachtig kreeg DWV te maken met een daling van het ledenaantal. Het was een trend die bij meer sportverenigingen zichtbaar was.

Bram Laarman werd in 1978 tot erelid benoemd. Loek Bertels over Laarman: ‘Vanaf 1932 lid van DWV, sinds 1961 zitting in het bestuur. De technische man in de club: van spitten tot lassen, branden, klinken, timmeren, tekenen en construeren. Veel werk verricht voor de tot stand koming van het clubhuis. Zijn bedrijf (de Noord-Amsterdamse Machinefabriek), huis, familie staan jarenlang in het teken van DWV. Doet tevens veel clubhuiswerk: inkopen, organiseren, besprekingen voeren, kwesties oplossen. Is als vice-voorzitter de verbindingsman tussen het bestuur en de onderafdelingen. Is wars van grootdoenerij.’

In 1980 ging het gerucht dat DWV sportpark Elzenhagen moest verlaten voor de aanleg van de metro in Noord. In 1984 benoemde DWV Jan Sinkeldam tot lid van verdienste. Bertels: ‘Sinkeldam is een legendarische eerste elftalspeler uit de vooroorlogse Pagnamperiode. Na zijn actieve voetbalcarrière werpt hij zich op het trainersvak. Zo brengt hij de zaterdagclub KMVZ naar de eerste klasse en gaat na een werkzaam leven bij het Noord-Amsterdamse Ketjen zich bezighouden met de jongste DWV-jeugd, de pupillen. Met veel geduld weet hij de youngsters de eerste voetbalbeginselen bij te brengen.’

In 1985 kwam er een eind aan de tafeltennisafdeling die 45 jaar bestond. Volgens Bertels leidde de tafeltennisafdeling een florerend bestaan met ‘vele enthousiaste deelnemers, die niet te beroerd waren ook iets in bestuurlijk opzicht voor de club te doen, en met zeker in de gloriejaren wel acht voor competitie ingeschreven teams’. De basketbalafdeling maakte zich begin jaren tachtig los van DWV. In 1987 moest de volleybalafdeling wegens terugloop in het ledental worden opgeheven na een bestaan van bijna twintig jaar.

Bertels over 1987: ‘Op 8 maart komt er een jaarfeest van de grond en dit 75-jarig jubileum klinkt als een klok: een grootse reünie, een stijlvolle receptie, een prachtig jubileumnummer van het clubblad.’ Verder konden de vele bezoekers aan diverse toernooien meedoen en het tuinfeest was uniek. Edith en haar IzzBizzyband maakten muziek.

Op Koninginnedag, 30 april 1987, won het eerste elftal met 0-4 bij Elinkwijk. Jan de Haze scoorde tweemaal, Edwin Post en Dennis Gebbink ieder één keer. DWV was kampioen van de hoofdklasse en speelde tegen Rheden en Geldrop om uit te maken wie landskampioen werd. Geldrop versloeg op 31 mei 1987 DWV thuis met 0-1 en was nationaal kampioen.

Na afloop van de wedstrijd volgde een tweede jubileumviering die werd bijgewoond door 263 aanwezigen onder wie veel ‘hoogwaardigheidsbekleders’ uit de voetbalwereld, onder anderen drie vertegenwoordigers van de KNVB. De muziek werd deze keer verzorgd door The Lion’s Combo.

Bron:
• Loek Bertels. Negentig jaar DWV, 1912-2002. Van Nieuwendammer dorpsclub tot toonaangevende amateurvereniging.


© 2018 Albert van der Vliet (†). Op deze publicatie berust auteursrecht. Zie Colofon.

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)
Deze artikelen zijn ook opgenomen is ons groter overzicht over DWV

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord hoofdklassekampioen

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -