Over het IJ Festival

    Over Het IJ Festival– © Saris & den Engelsman

Over het IJ Festival maakt volledige programma bekend en start online kaartverkoop

Over het IJ Festival presenteert ruim veertig avontuurlijke theaterproducties op spannende binnen- en buitenlocaties op de NDSM-werf, aan de oevers van het IJ en dieper in Amsterdam-Noord. Gevestigde en jonge makers gebruiken tijdens de zesentwintigste editie van het festival opnieuw de stad als podium en inspiratiebron. De online verkoop van alle voorstellingen, het festivalbandje en passe-partout is per direct van start via overhetij.nl.

Locatievoorstellingen

Makers laten zich voor Over het IJ Festival inspireren door de grootstedelijke omgeving, en de thema’s die er spelen. Collectief Walden geeft inzicht in het onzichtbare verband van alles met alles in stad en wereld. Project Wildeman gaat in op de nieuwste technologische ontwikkelingen en de gevolgen hiervan voor stadsbewoners. De Stal van Dingo en Toekomstland zoeken naar de verbinding tussen bewoners en gemeenschappen in steden wereldwijd. Andere actuele thema’s die aan bod komen zijn seksualiteit en gender (Pink Flamingooo, Luit Bakker/Likeminds), migratie (Francesca Lazzeri/Frascati Producties & Wild Vlees in coproductie met Over het IJ Festival en Theaterfestival Boulevard), illegaliteit (Via Berlin & Cello Octet Amsterdam) en gemengde relaties (Timen Jan Veenstra). Ook zijn er locatievoorstellingen van o.a. Naomi Velissariou/Theater Utrecht, ICK Amsterdam & Het Amsterdams Andalusisch Orkest, BonteHond, Johannes Bellinkx, Andrea Božić & Julia Willems/TILT en DEGASTEN.

Ferrotopia: Over het IJ Festival LAB

In en om het festivalhart op de NDSM-werf zijn een dertigtal voorstellingen te zien van hét locatietheatertalent van vandaag. Bruisend middelpunt van het festivalhart is in 2018 kunstwerk en paviljoen Ferrotopia van Atelier Van Lieshout. Ferrotopia is de openbare werkbasis en –plaats voor het gloednieuwe Over het IJ Festival LAB: een residentieprogramma van zes locatietheatermakers en kunstenaars (Bart van de Woestijne, Hilda Moucharrafieh, Abishek Thapar, Rita Hoofwijk, Merel Smitt en Nick Steur) die hier nieuw werk ontwikkelen en presenteren in directe relatie met het publiek.

Zeecontainerprogramma

Elf jonge makers toveren ieder een zeecontainer in het festivalhart om tot minitheater. Ze presenteren er een volwaardige mini-locatietheatervoorstelling of installatie van ongeveer 15 minuten. Een selectie van deze makers is gepresenteerd door gerenommeerde makers en gezelschappen die zelf ooit hun loopbaan startten op Over het IJ Festival: Dansmakers, Likeminds, Golden Palace, YoungGangsters, BOG. en Alexandra Broeder.

Nieuwe Makers Programma

Van het bruisende festivalhart tot aan rauwe rafelranden van de werf zijn korte locatieprojecten te zien van jonge makers. In een bijzondere installatie van Marte Boneschansker staan verhalen centraal van vrouwen tussen de 10 en de 100 over intimiteit en sensualiteit. De Dansers presenteren een eerste versie van hun nieuwe dansconcert Shake Shake Shake: first edition. Andere projecten zijn van Luit Bakker/Likeminds, TENT/Zinzi Oegema, Iris van der Ende en Sam Scheuermann.

Wijkmakers #4

Over het IJ Festival vraagt kunstenaars en locatietheatermakers om als Wijkmaker in kaart te brengen wat er speelt in Amsterdam-Noord. Yasser Ballemans & Sanne de Wit, Valerie van Leersum en Massih Hutak presenteren tijdens het festival een project dat zij gedurende een half jaar ontwikkelden of gaan ontwikkelen samen met bewoners en lokale partijen in Amsterdam-Noord. Ook is het project De Nieuwe Banne 3: Wijkwerkers – Unfolding Routines van MOHA en de Theaterstraat te zien, dat een directe verbinding legt met de bewoners van Amsterdam-Noord.

Specials

Het verdiepingsprogramma van Over het IJ Festival bestaat uit een aantal bijzondere nagesprekken en een viertal specials: routes langs één of meerdere voorstellingen, begeleid door hosts Thomas Lamers en Hella Godee van Collectief Walden. Diverse gasten uit de wereld van kunst, filosofie en wetenschap sluiten aan, zoals bij de specials kunstenaars Joep van Lieshout, Joost Conijn, Bart Stuart, Klaar van der Lippen, Arne Hendriks en Mike Thompson.


Regelmatig ontvangt onze redactie nieuws over Amsterdam-Noord in de vorm van persberichten. Indien van toepassing plaatsen wij deze berichten en nemen deze mee in onze Amsterdam-Noord nieuwsbrief. Meer informatie over het insturen van persberichten en overzicht reeds geplaatst uitgelicht nieuws.

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -