Gender Monologues

Nieuw Dakota

Gender Monologues

Diana Blok
 
 

1 september tot en met 6 oktober 2019Opening en Amsterdamse première op zondag 1 september 16:00 uur met openingswoorden door Chris Keulemans en de Ambassade van Uruguay

Claron McFadden als Orfeu Negro

Gender Monologues is een interactieve media-installatie over ons historische en culturele begrip van gender voorbij de stereotypes. Diana Blok bevecht verstarde mentale en culturele conventies door de verbeelding terug te brengen in de eenzijdige omgang met gender en seksuele identiteit.

Op zes schermen zien we twaalf levensgrote videoportretten van acteurs en actrices die hun droompersonage van het andere geslacht spelen. Diana Blok wil onderzoeken hoe personen die geoefend zijn in het wekken van theatrale illusies zich verhouden tot hun eigen intieme rollenspelfantasieën. Zij gaat daarbij dwars door gendergrenzen, zoekend naar manieren om deze aan het publiek voor te leggen. De toeschouwer herkent een bekend gezicht achter de aangenomen, fictieve identiteit en ontdekt een onbekend gezicht in een welbekende rol.

Alle acteurs zijn tijdens de 72 minuten durende installatie in beeld, terwijl steeds één van de stemmen klinkt. Tussen de stilte en het gesproken woord krijgt de intrinsieke spanning van de grenszone hernieuwde betekenis en wordt zo een poëtische oefening in anders-zijn.  Het resultaat is multidimensionaal: portretten van onze tijd, vol van visies en uitspraken die onthullende gedachten en inzichtelijke gesprekken over identiteit, omwenteling en begeerte aan de dag leggen, in wat voelt als een een-op-een treffen met elke acteur.

De vermenging van literatuur, performance, film, het doorkruisen van tijd & genders, nodigen ons uit onze vooroordelen over welke kunstvorm boven de ander gaat te herzien. Werkelijkheid en verbeelding lopen subtiel door elkaar heen. Het publiek ondergaat de aanwezigheid van de acteurs die zich zwijgend tot hen richten, en die de confrontatie met hun eigen aanwezigheid aangaan, in stilte of in hun rol wanneer een van hen spreekt. De interactie die tussen de acteurs ontstaat wekt de illusie dat ze daadwerkelijk op elkaar reageren en in een soort gesprek zijn verwikkeld.

Tussen theater en film, literatuur en fotografie, stem, beweging en culturele verscheidenheid dient in dit stuk de mogelijkheid zich aan van een wereldomvattende dialoog. Onlangs kwamen er in Paramaribo nieuwe acteurs bij die rollen van Marilyn Monroe en James Baldwin uitkozen. Nu, in Amsterdam, verheugen we ons op de aanwezigheid van Claron McFadden, Vanja Rukovina, Karina Holla en Levi de Kleer, allen in de hoedanigheid van hun verkozen personage. De keuze van de acteurs weerspiegelt hun eigen culturele achtergrond. Zo wordt gebouwd aan een ‘cross-casted library of cultures’. Interculturele participatie is een essentieel element in deze installatie. De acteurs kiezen zelf in welke taal zij hun monoloog brengen (met Engelse ondertiteling).

Gender Monologues werd in 2016 geselecteerd door ‘Dutch Manifestations Abroad’ met het Fonds Podiumkunsten. Dit maakte het pilotproject in Rio de Janeiro in samenwerking met TEMPO FESTIVAL mogelijk, waaraan vier gerenommeerde Braziliaanse acteurs meededen. Het resultaat ging alle verwachtingen te boven, met een bereik van 21.500 bezoekers in dertien weken.

De installatie ging in Rio de Janeiro in samenwerking met TEMPO Festival in première en reisde vervolgens door naar CCBB in Brazilië en naar Paramaribo. In de presentatie in Nieuw Dakota zullen voor het eerst twaalf in plaats van zes acteurs te zien zijn, waarbij nieuwe interacties worden aangegaan en andere verbanden worden gezocht tussen de monologen onderling, in dialoog met elkaar.

Cast

Abke Haring als Hamlet (NL)
Claron McFadden als Orfeu Negro (USA)
Cas Enklaar als Madame Lubov (NL)
Grace Passo als Martin Luther King Jr.(BRA)
Helen Kamperveen als James Baldwin (SUR)
Levi de Kleer als Pina Bausch (NL)
Karina Holla als Max (NL)
Mateus Solano als Cinderella (BRA)
Matheus Nachtergaele als His Mother (BRA)
Purcy Tijn als Marilyn Monroe (SUR)
Ogutu Muraya als Wangari Maathai (KEN)
Vanja Rukavina als Cleopatra (BOS/NL)

Diana Blok 

Diana Blok (Uruguay, 1952) werd geboren in Montevideo en woonde in Colombia en Guatemala. Ze studeerde sociologie in Mexico City, waarna ze in 1974 naar Amsterdam emigreerde en zich ontwikkelde tot zeer succesvolle fotograaf en beeldend kunstenaar. Met haar werk onderzoekt Diana Blok onderwerpen als identiteit, gender, seksuele verscheidenheid en cultuur met poëtische en confronterende beeldtaal.

Gender Monologues team

Diana Blok – regie en camera
Pawel Pokutycki – interactieve media ontwerp
Glauber Coradesqui – dramaturgie
Karin van Dijk – visagie
Inge Weeda – geluidstechniek

Mede mogelijk gemaakt dankzij

AFK, BeamSystems en de Ambassade van Uruguay

Publieksprogramma
Naast de presentatie in Nieuw Dakota zijn er verschillende thematisch gerelateerde tentoonstellingen, artist talks en performances op andere locaties:

30 juli: Queer Currents: Arti et Amicitae, “ Gender Dialogues’, moderator Andrea van Pol, performance door Goran Turnsek

4 september: Photo020: ‘Aan tafel met Diana Blok’ over Gender Monologues

8 september: opening Etalages West, Prints ‘Adventures in Cross Casting’ in Etalage West

11 september: OBA – de Hallen, artist talk over Gender Monologues in de tentoonstelling ‘I challenge you to love me’ (te zien van 11-7 tot en met 15-9)

13, 14 en 15 september: Stadsgeheim, (open ateliers 2de Nassau), Gender Monologues preview in het atelier van Diana Blok samen met Pawel Pokutycki

21 september: Open Gallery Night Unseen, artist talk met Ogutu Muraya, 20:00 uur

26 september: Teatro Munganga, performance Thais di Marco (geïnspireerd door Gender Monologues), 20:00 uur

27 september: Nederlandse Foto Museum: panel ‘Waarom we preutser zijn dan ooit tevoren’, uitgenodigd naar aanleiding van Gender Monologues, 19:00 – 21:00 uur
Framer Framed (Oost), artists talk (meer informatie volgt!)

4 oktober: The Catch met Thomas Möhlmann en Cas Enklaar, en artist talk door Diana Blok, vanaf 17:00 uur in Nieuw Dakota

Abke Haring als Hamlet
Cas Enklaar als Madame Lubov

Nieuw Dakota biedt ruimte aan hedendaagse kunst op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Nieuw Dakota programmeert tentoonstellingen, organiseren speciale evenementen en realiseren tijdelijke projecten in de openbare ruimte.

Nieuw Dakota
Ms. Van Riemsdijkweg 41b
1033 RC Amsterdam-Noord
+31 20 33 18 311
www.nieuwdakota.com

Openingstijden 
donderdag – vrijdag: 11-18 uur
zaterdag – zondag: 12-18 uur


Regelmatig ontvangt onze redactie nieuws over Amsterdam-Noord in de vorm van persberichten. Indien van toepassing plaatsen wij deze berichten en nemen deze mee in onze Amsterdam-Noord nieuwsbrief. Meer informatie over het insturen van persberichten en overzicht reeds geplaatst uitgelicht nieuws.

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -