HavenStad en Amsterdam-Noord

Haven-stad Amsterdam-Noord

HavenStad is een plan voor een hele nieuwe woonwijk in het noordwesten van Amsterdam. Havenstad zal een aantal huidige wijken drastisch doen veranderen. Ook een deel van Amsterdam-Noord zal onderdeel gaan uitmaken van de toekomstige Haven-Stad.

Dit artikel wordt regelmatig geupdate.
Laatste update: 28 september 2021

Grofweg zal het gebied bestaan uit Sloterdijk, Westerpark, diverse havens binnen de ring A10 zoals de Coenhaven en de Nieuwe Houthaven en de Noorder IJplas richting Zaandam. Voor Amsterdam-Noord zullen het de sportvelden Melkweg Oostzanerwerf langs de S118 zijn en de IJ-oever Cornelis Douwesterrein tot ongeveer de Amsterdam Marina.

Het gebied is nu nog voornamelijk een havengebied, industriegebied en bedrijventerrein. De gemeente wil in dit deel vanaf 2029 tussen de 40.000 en 70.000 woningen bouwen. Voorts zouden er 45.000 tot 58.000 extra arbeidsplaatsen kunnen komen.

Bereikbaarheid
Haven-Stad zou ook de nodige infrastructuur nodig hebben. Er zou Hoogwaardig Openbaar Vervoer moeten komen door bijvoorbeeld uitbreiding van het Amsterdamse metronetwerk.

Er liggen al een aantal conceptplannen op tafel. Denk hierbij aan het uitbreiden van de verbinding tussen het Centraal Station en Station Sloterdijk en een nieuwe metro door Amsterdam-Noord. Station Sixhaven zou dan een overstap-station worden van de Noord / Zuidlijn richting het westen. Metro-stationnamen worden genoemd zoals: De Ceuvel, Buiksloterham, NDSM, Shipdock en Cornelis Douwes.

Haven-Stad wordt een complete stad met alles in de buurt: scholen, sport, winkels, zorg en groen.

Gerelateerd en verder lezen:
Nieuwbouw in Amsterdam-Noord vertelt u onder andere over de nieuwbouwprojecten voor Haven-Stad en andere nieuwbouwprojecten in Noord.
Meer informatie over Haven Stad.


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -