Het Amsterdamse Kerstbomenbos aan de Sixhavenweg in Amsterdam-Noord

Het Amsterdamse Kerstbomenbos aan de Sixhavenweg in Amsterdam-Noord

‘De Voortuin van Noord’ verzorgde afgelopen jaren tussen Meeuwenlaan en het Noord-Hollands Kanaal een tijdelijk bos, aangeplant door en voor Amsterdammers. Binnenkort is het weer zover en dan mogen de overlevende kerstbomen voor een paar weken naar binnen. Ná de kerst mag het bos nog één jaar terugkomen op dezelfde plek, vlak achter Centraal Station, aan de noordzijde van het IJ. Wie in december een boom adopteert, mag hem in januari komen planten en daarna kan iedereen er een jaar lang van genieten. Fijn dat het kan, want we willen graag laten zien hoe mooi groen en open dit stukje Amsterdam is. Of het zo open en groen zal blijven, wordt dit jaar duidelijk.

Doe mee: adopteer een boom en maak de stad – en de rest van de wereld – een beetje groener

Jaarlijks worden honderdduizenden kerstbomen naar Amsterdam gebracht en de meeste eindigen op de composthoop. Niet nodig: als een boom met zorg gekweekt is en goed verzorgd wordt kan hij nóg jaren mee.

In de zomer heb je dan een fijn bos voor de buurt op een plek die anders kaal zou zijn. Met de kerstdagen is het bos leeg. Daar maakt het Kerstbomenbos Amsterdam Noord zich sterk voor. Het begon in 2017 met 44 bomen en afgelopen jaar deden 360 mensen mee die er een kerstboom kwamen planten. Door een samenwerking met Urban Street Forest wordt het leven van de boom ook doorgegeven: voor iedere boom die geplant wordt in het Kerstbomenbos wordt er óók een boom geplant ergens anders op de wereld, waar bomen tekort zijn. Die boom mag zo groot worden als maar kan.

Er zijn bomen uit te graven op het veld en er komen 7 dec. honderdvijftig allerbeste, biologische kerstbomen bij via Adopteer een Kerstboom, met wie we ook dit jaar samenwerken. (www.adopteereenkerstboom.nl). De adoptieprijs hangt af van de lengte van de boom.

Elke boom wordt verpakt in een bruin papieren reuzenzak, die we bij het planten hergebruiken om de grond onder de bomen te bedekken. Van ons krijgen mensen overlevingstips en aan elke boom zit een uniek boomlabel waarmee men de boom kan registreren  voordat hij wordt terug geplant. Kom op tijd, want op = op.

Haal een ongewenste weesboom in huis

Behalve de goede, groene bomen, zijn er ook ongeveer 50 ‘ongewenste weesbomen’ die de zomer minder goed hebben overleefd. Een bruine achterkant, wat dode takken, haaruitval. Zo’n boom mag mee tegen elk aannemelijk bod.  Die kunnen niet worden terug geplant in het bos, dus kan je hem wit spuiten, of zaag de top eraf voor een klein boompje.

Extra feest op 7 december

Zaterdag 7 dec is ook de opening van de Buurthaven op het veld naast het bos, alle reden om die dag meteen te komen! Vroege vogels krijgen bovendien een gratis 80-er jaren kerstboompiek dit jaar.

Terugplanten is bij alle bomen die bij ons zijn afgehaald in de prijs inbegrepen. Scheppen, compost en water zijn aanwezig. Voor ‘bomen van buiten’ zijn we streng, want ervaring leert dat die bomen het vaak niet overleven. Goede, kleine bomen mogen komen, maar heeft je boom geen kans, dan mag je hem niet planten.

Andere dagen en tijden zijn we niet aanwezig en we vragen iedereen om nooit zonder overleg een boom uit te graven of te planten.

Het bos heeft hulp nodig en kan hulp bieden.

Buurtbewoners en andere groenliefhebbers kunnen zich  bij de boswachter aanmelden als vrijwilliger: 1x per week moeten de bomen verzorgd, water geven, bemesten, snoeien, wieden. De boswachter kan alle hulp gebruiken. Ook zijn er speurders nodig die helpen zoeken naar een locatie voor ná 2020, want dan moet het bos verhuizen. We dachten aan 800 bomen, ergens op een veldje van 800 m2. Daar zoeken we al een jaar naar, maar de lege veldjes in Amsterdam Noord zijn schaars. Wil je zelf een bos starten? De boswachter geeft tips.

Meer informatie op amsterdamskerstbomenbos.nl  en op adopteereenkerstboom.nl

Contact en vragen via de boswachter: info@tuinaanzee.nl/06-16696894 (sms)


* De nieuwsbrief wordt periodiek uitgegeven. We verwachten rond 15 december de laatste nieuwsbrief voor kerst uit te sturen.

Regelmatig ontvangt onze redactie nieuws over Amsterdam-Noord in de vorm van persberichten. Indien van toepassing plaatsen wij deze berichten en nemen deze mee in onze Amsterdam-Noord nieuwsbrief. Meer informatie over het insturen van persberichten en overzicht reeds geplaatst uitgelicht nieuws.


Amsterdam Noord Het Amsterdamse Kerstbomenbos aan de Sixhavenweg in Amsterdam-Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -