Ik wil ook een hond

Ik wil ook een hond
Pontjesverhalen

Niet alleen voetgangers en fietsers maken gebruik van de pontjes, ook varen er regelmatig honden mee. En, net zoals bij mensen, verschillen deze viervoeters sterk van elkaar.

Je hebt honden die onrustig het pontje betreden en daarna in bange afwachting zijn van wat er gaat gebeuren. Als de achterklep sluit en de motoren bij de afvaart meer toeren maken, hebben deze honden het moeilijk. Ze beginnen te blaffen of te piepen en zijn door hun baasje haast niet te kalmeren. Dat duurt vaak de hele overtocht en ze willen het liefst als eerste bij de aankomst van het pontje af. Desnoods sleuren ze hun baasje dan mee.

Je hebt ook honden die tijdens de overtocht in een mand voor- of achterop een fiets zitten. Uiteraard zijn dat meestal kleine beesten. Vaak tamelijk rustig, want ze worden gekalmeerd door de eigenaar, of er is altijd wel een andere passagier die ze aanhaalt.

Of honden die braaf naast het baasje gaan zitten of blijven staan. Zo’n beest is vaak een aanleiding voor een gesprek tussen de eigenaar en iemand anders. Ik denk dan dat die ander vast ook een hond heeft en dat ze ervaringen uitwisselen. En natuurlijk krijgt het beest een aai. Wat wil je nog meer als hond?

En daar heb je die fietser die zijn hond met de riem via een constructie aan het frame  vast heeft. De man parkeert zijn fiets meestal op het achterdek en de hond staat en wacht af. Op een teken van de man gaat de hond zitten en dat blijft zo tot de aankomst. Waarna de man opnieuw een teken geeft en de hond opstaat. Zo verlaten ze heel rustig het pontje.

Mijn favoriet is de loslopende hond die met zijn hippie-baas, met rastashaar, ook af en toe meevaart. Hoewel ik ze nu al een hele tijd niet heb gezien. Aan boord stalt de eigenaar ergens zijn fiets en de hond verkent het pontje. Her en der snuffelend, voor niets en niemand bang. Zo maakt het beest zijn rondjes, alsof het pontje van hem is. Als het pontje aanmeert fiets de man van boord. Hij roept zijn hond die hem dan meteen weet te vinden en zo vervolgen ze samen hun weg.

Ik wil ook zo’n hond. Lekker een beetje de baas spelen en het is een leuke manier om praatjes te maken met medepassagiers. Maar het mag niet van mijn vriendin. Zij zegt: ‘‘Er kan hier in huis maar eentje de baas zijn en dat ben ik.’’

Ruud van Dijk

Overzicht “Alle Pontjesverhalen
Reageren? Stuur uw e-mail naar Ruud van Dijk

Op de hoogte blijven van toekomstige pontjesverhalen?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -