Laat die Noorderlingen lekker wijken voor de rijken

Ingezonden brieven Amsterdam Noord

Naar aanleiding over ons artikel over de nieuwbouw in Amsterdam-Noord en specifiek de nieuwbouw Klaprozenweg heeft de redactie een ingezonden brief van een bewoner ontvangen.

De Redactie ontving onderstaande ingezonden mededeling van een bewoner van Amsterdam-Noord met als titel:”Te koop: karakteristieke ‘arbeiderswoning’. Vraagprijs: 500.000 euro.”


Te koop: karakteristieke ‘arbeiderswoning’. Vraagprijs: 500.000 euro.

Omdat ik al die nieuwbouwplannen in Noord helemaal zat ben, heb ik besloten te verhuizen naar een hutje op de hei. Vanaf nu staat mijn huis dus te koop. Het betreft een woning uit 1923, gebouwd voor de toenmalige arbeiders van de scheepswerven in Noord.

Het huis is 20 jaar geleden aan de slopershamer ontsnapt. Woningcorporatie Ymere wilde eigenlijk honderden huizen met de grond gelijk maken en er nieuwe, duurdere woningen neerzetten. Het is omdat de buurt in verzet kwam, anders was dit snode plan uitgevoerd. In plaats van sloop werden de huizen totaal gerenoveerd, werden het haast nieuwe woningen. Wel met een dubbele huurprijs. Of je kon het voor 170.000 gulden kopen. Heb ik dus gedaan.




Het is een zonnig hoekhuisje in Tuindorp Oostzaan, met aan drie kanten een weelderige tuin. Zoals het er nu uitziet over 10 jaar misschien wel één van de laatste stukjes groen dat Noord dan nog kent. In de tuin woont een egel, vogels bouwen jaarlijks hun nest in de hoge naaldboom naast mijn huis en koolmezen komen dagelijks langs om er voedsel te zoeken.

Het zonnige is misschien een addertje onder het gras. Met al die woontorens die aan het IJ worden gebouwd en nu ook al aan de Klaprozenweg zijn gepland, wordt het voor de zon misschien wat moeilijker. Maar, als ze de woontorens niet hoger maken dan 200 meter, dan komt het wel goed. En anders, een kniesoor die daarover valt.

De vraagprijs is 500.000 euro. Dat lijkt op het eerste gezicht een groot bedrag, maar ik voorspel dat het een goede investering is. Nu Noord zo ‘booming’ is, grote kans dat het huis over een aantal jaren het dubbele waard zal zijn. Laat die Noorderlingen lekker wijken voor de rijken.

En als u denkt: is het niet een beetje schandalig om zoveel te verdienen aan zo’n ‘arbeiderswoning’, dan is mijn repliek: waarom zouden alleen projectontwikkelaars schatrijk mogen worden aan de exploitatie van Noord? Waarom ik niet?

Info: ikverhuisnaareenhutjeopdehei@hotmail.com

Ruud van Dijk


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)



Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -