Project NoordBaak op NDSM ruim voor start bouw verkocht

Stormloop op nieuwbouwproject van ontwikkelaar G&S&

Amsterdam, 28 september 2023 – Al ruim voor de start van de bouw van woonproject NoordBaak op het NDSM-terrein in Amsterdam, zijn alle koopwoningen die projectontwikkelaar G&S& gaat realiseren verkocht. De twee woongebouwen aan het IJ, De Groote Kaap en De Kleine Kaap, gingen eind mei in de verkoop. Voor de 71 appartementen meldden zich in recordtijd 1.235 belangstellenden.

“Het aantal inschrijvingen dat wij voor dit project ontvingen was drie tot vier keer zo hoog als bij andere projecten”, legt directeur van G&S& Diko Ruit uit. “In deze lastige tijden is het extra bijzonder dat binnen drie maanden honderd procent verkocht is. Het is een prachtig project waarbij alle koopwoningen direct aan het IJ liggen, op een unieke locatie dus. Dat zal een rol hebben gespeeld bij de belangstellenden.” Het toekennen van de 71 appartementen vond plaats op basis van toewijzing. Hierbij werd rekening gehouden met eerste voorkeuren en de financiering.

Veel relatief jonge kopers
Project NoordBaak bestaat uit vier woongebouwen, waarvan de twee met koopwoningen. De Groote Kaap is een gebouw van acht verdiepingen aan het water, bestaande uit 56 koopwoningen. De Kleine Kaap is een gebouw van drie verdiepingen, dat bestaat uit 15 koopwoningen. De nieuwbouwwoningen hebben oppervlakten van 47 tot 89 vierkante meter. De verkoopprijs startte bij 269.000 euro, vrij op naam exclusief erfpacht. De verkoop werd geleid door Hallie & Van Klooster Makelaardij uit Amsterdam.

De trend dat jongere kopers de stad uit trekken, ziet de makelaar bij het project NoordBaak niet direct terug. De kopers van De Groote Kaap zijn overwegend twintigers en dertigers. In woongebouw De Groote Kaap werden de appartementen voornamelijk gekocht door alleenstaanden, waarvan de meerderheid man. Opvallend is dat stellen en gezinnen vooral in De Kleine Kaap geïnteresseerd waren. De kopers van deze appartementen waren overwegend veertigers.

Van scheepswerf tot gevarieerde stadswijk
Het type kopers dat op NoordBaak is afgekomen is volgens Diko Ruit precies wat G&S& voor ogen had met het project. “NDSM was ooit een van de grootste scheepswerven ter wereld en stond later vooral bekend als creatieve broedplaats. Dankzij mooie woningbouwprojecten, scholen, wijkvoorzieningen, horeca en culturele instellingen, is NDSM nu een stadswijk in wording”, aldus Ruit.

Een stadswijk moet volgens de projectontwikkelaar een afspiegeling zijn van de stad en dat is goed terug te zien in NoordBaak. “Naast de variatie in leeftijd, zien we onder kopers van dit project ook veel verschillende beroepen. Een docent op een middelbare school, ambtenaren, mensen uit de zorg en de financiële wereld. En veel zelfstandige ondernemers en mensen met een creatief beroep. Dat laatste pas wel weer goed bij de creatieve kant van de wijk.” Ruit vervolgt: “Het leukste voor ons is dat veel kopers heel bewust voor deze plek hebben gekozen. Mensen die al op NDSM huren en er dolgraag willen blijven. Die konden nu iets kopen, en dan ook nog op een van de mooiste plekken van de werf. En ook mensen die al in Noord wonen die wéér voor deze kant van het IJ kiezen.”

Kopers en huurders delen voorzieningen
NoordBaak bestaat in totaal uit vier woongebouwen, met commerciële voorzieningen op de begane grond en een parkeergarage. Alle woningen hebben eigen buitenruimten. Bewoners kunnen ook gebruik maken van de gemeenschappelijke binnentuin. De overige 136 woningen die onderdeel uitmaken van NoordBaak zijn bestemd voor de verhuur. Deze appartementen in woontoren De Lange Nelle en in het naast gelegen gebouw Noorderhoofd zijn gekocht door woningcorporatie Lieven de Key.

Het volledige bouwproject is klimaatbestendig door het toepassen van waterbuffering. Bij hevige regen kan het dak een etmaal lang zestig liter per vierkante meter vastgehouden. Dit water kan worden gebruikt om de groene daken en de binnentuin te bewateren en om hittestress te beperken. De bouw van project NoordBaak is inmiddels gestart. Eind oktober 2023 wordt dit gevierd met toekomstige bewoners en andere betrokkenen. In het eerste kwartaal van 2026 krijgen de eerste bewoners de sleutel van hun woning.

Het project NoordBaak maakt onderdeel uit van NDSM-West. De Amsterdamse ontwikkelaar G&S& is hier tot 2030 bezig met de gebiedsontwikkeling en werkt onder meer aan de projecten BinnenDok, openbare parkeergarage NDSM, Nautisch NDSM, BuurtHaven en De IJ-Loods.

Over G&S& 
G&S&, onderdeel van VolkerWessels, is een projectontwikkelaar gespecialiseerd in binnenstedelijke mixed use-gebieden. Het Amsterdamse bedrijf onderscheidt zich door het ontwikkelen van vaak omvangrijke, gewaagde projecten. Voorbeelden zijn Mahler 4 en The CubeHouse op de Amsterdamse Zuidas, Wonderwoods en Merwede (Utrecht) en de NDSM-werf (Amsterdam). G&S& realiseert toekomstbestendige gebouwen die ook gericht zijn op de komende generaties. G&S& is in 2023 ontstaan door de fusie van G&S Vastgoed en BMB ontwikkeling. Voor zijn projecten ontving G&S& verschillende awards, waaronder die voor beste mixed use project (2021) en best mixed use development agency (2023) in Nederland voor Wonderwoods.


Dit artikel hoort bij ons overzicht over Nieuwbouw in Amsterdam Noord


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -