Veilig aangeland

Veilig aangeland
Pontjesverhalen


Het is maandag 18 juni. De afgelopen dagen was het fris, niet echt het weer om voor mijn plezier een stukje te gaan fietsen. Vanochtend regende het nog, maar vanmiddag schijnt de zon. Fietsen is ook goed voor me, om te revalideren van mijn verrekte kniebanden, het gevolg van een struikelpartij een paar maanden geleden.


Bord PontsteigerHet is de eerste dag dat het pontje vanaf de NDSM weer aanmeert bij de Tasmanstraat, na drie jaar Westerdoksdijk. Ik besluit om naar de NDSM-werf te fietsen en lekker uit te waaien door een tochtje met de pont. En om ook eens het hoge gebouw van dichterbij te zien. De afgelopen jaren heb ik het zien bouwen en ik vond het al snel een iconisch gebouw. Ik ken echter genoeg mensen die het maar een lelijke kolos vinden. Die zeggen: “Ja, soortgelijke gebouwen heb je ook in andere steden. Niks bijzonders aan.”

Op een bord bij de NDSM-werf staat: ‘LET OP! Houthavenpont landt vanaf ma 18 juni aan bij de pontsteiger’. Vind ik een beetje vreemd klinken. Een pontje landt toch niet aan, denk ik. Een pontje meert toch aan, of legt aan?

Het is een mooi tochtje naar de overkant. In de buurt van het gebouw zie ik ook meer details. De trappen van de verschillende verdiepingen vormen samen een V. Er is een fraaie kademuur gebouwd. Voor het eerst zie ik de zijkant van het gebouw goed, twee appartementen lijken daar al bewoond. De onderste verdieping is wat frivoler gebouwd, zou best eens een restaurant of iets dergelijks in kunnen komen. Met mooi uitzicht!

Ik bedenk dat ze het gebouw ook helemaal van glas hadden kunnen maken. Dat het gebouw de omgeving, en dan vooral het IJ, weerspiegelt. Vond ik in New York vaak mooi, dat je in de spiegeling van een gebouw de omgeving ook ziet.

Ik besluit om met het zelfde pontje weer terug te varen. Als het pontje bijna aanmeert draai ik mijn fiets om op de terugweg vooraan te staan.Pontsteigergebouw Tijdens deze manoeuvre knalt het pontje tegen de kade. Zo hard heb ik het nog nooit meegemaakt. Ik ben blij dat ik me staande kan houden en niet met fiets en al val. Het heeft niet de pers gehaald. Geen: ‘Twintig passagiers vallen bijna door botsing van pont tegen de kademuur.’

Als we op de terugweg weer aanmeren bij de NDSM houd ik me vast aan de reling. Maar het gaat goed. Veilig aangeland.

Ruud van Dijk

Overzicht “Alle Pontjesverhalen
Reageren? Stuur uw e-mail naar Ruud van Dijk

Op de hoogte blijven van toekomstige pontjesverhalen?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -