Voetbal in landelijk Noord

Voetbal in Noord na 1945
Clubs in landelijk Noord na 1945: deel 2
‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet (†).
Voetbal in landelijk Noord
KNVB afdeling Amsterdam
KNVB afdeling Amsterdam, adresboek 1952-1953.


Er wordt ook gevoetbald in de voormalige dijkdorpen en de huidige polderdorpen. Dat gebeurt al in de periode tot 1940. In Nieuwendam worden opgericht de grote clubs DWV en VVA, het latere Rood-Wit A. ASV Schellingwoude fuseert met Rood-Wit A op 1 juni 1999. Nieuwe naam wordt De Dijk en dat speelt in de tweede divisie van de KNVB.

In 1921 annexeerde de gemeente Amsterdam wat tegenwoordig oud Noord wordt genoemd, maar dat was toen nieuwbouw. De dorpen werden ook ingelijfd. Dat waren Buiksloot, Nieuwendam, Schellingwoude, Zunderdorp, Holysloot, Ransdorp en Durgerdam. De meeste dorpen in landelijk Noord hebben een voetbalvereniging gekend.
In het voormalige dijkdorp Nieuwendam werden twee grote voetbalclubs opgericht: DWV en VVA, het latere Rood-Wit A. DWV (Door Wilskracht Verkregen) is opgericht in 1912. VVA, opgericht in 1921, betekende Voetbal Vereniging Sint Augustinus, vernoemd naar de kerk en de parochie op de Nieuwendammerdijk.

Buiksloot kende de voetbalclubs Buiksloot en BAC, beide opgericht na de annexatie. De eerste heette NHVV (Noord-Hollandse Voetbalvereniging) Buiksloot. De club heeft elf jaar bestaan, van oktober 1922 tot juni 1933. Buiksloot kwam uit in de Noord-Hollandse Voetbalbond, de NHVB. De tweede voetbalclub is BAC, de Buiksloot Amsterdam Combinatie, dat uitkomt in de AVB. De combinatie heeft maar anderhalf jaar bestaan, van augustus 1925 tot februari 1927.

Buiksloot en BAC speelden beide achter de woning Buiksloterdijk 520. Op dat adres woonde timmerman Petrus A. van Dijk die contactpersoon was van BAC. In een weiland naast de Buiksloter Breek lag het voetbalveld. In 1965 is dat gedeelte van de Buiksloterdijk afgebroken.

Schuitemakers Purmerender Courant van 16 april 1932 meldt dat voetbalclub Presto het veld van BAC gaat bespelen. Het terrein was al van drainage voorzien. Data Sport weet dat Presto in 1932 is opgericht en dat de levensbeschouwing protestants-christelijk was. De club speelde op zaterdag en komt uit in de CNVB.

Voetbalvereniging Ransdorp heeft maar anderhalf jaar heeft bestaan, van augustus 1922 tot februari 1924. Tot 1923 was de alternatieve naam RFC: Ransdorper Football Club. De club kwam uit in de NHVB. In 1934 werd opnieuw een voetbalvereniging met de naam Ransdorp opgericht. De club heette vóór september 1934 ook wel RSV: Ransdorper Sportvereniging. RSV kwam van 1935 tot 1938 uit in de AVB.

De eerste vermelding komt voor in het AVB-adresboekje van 1935-1936. De dorpsvereniging hield op te bestaan in 1942, maar komt in 1940 al niet meer voor in de boeken. De vereniging speelde aan de Bloemendaler Gouw, beter bekend als Holysloter Gouw. Databank Sport vermeldt nog dat de clubnaam in 1942 is vervallen door ontbinding.

Voetbalvereniging DRC, de Durgerdamse Racing Club, is opgericht op 19 juni 1931. Hoewel dijkdorp Durgerdam al tien jaar Amsterdams was, wilde DRC liever voetballen in de Noord-Hollandse Voetbalbond, de NHVB. De club kreeg in 1931 toestemming van de AVB om in de NHVB uit te komen. Dat deed DRC tot 1940, toen de NVB in de plaats kwam van alle aparte bonden. DRC kwam voortaan uit in de NVB, afdeling Noord-Holland.

Het adresboekje KNVB 1972-1973 vermeldt dat DRC in dat seizoen speelde op het nabijgelegen sportpark De Weeren. Het adresboek 1973-1974 ontbreekt in het Stadsarchief. Uit adresboek 1974-195 blijkt dat DRC weer teruggekeerd is naar het Kerkepad in Durgerdam.

Holysloot heeft, voor zover bekend, nooit een voetbalclub gehad. Over Zunderdorp en HBOK ging de vorige aflevering van deze voetbalserie. De volgende twee afleveringen gaan over Schellingwoude.

Bron:
• Databank Sport: http://resources.huygens.knaw.nl/

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)
© 2018 Albert van der Vliet (†). Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -