Dorps- en familievereniging DWV


DWV tot 1945, deel 4

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet.

Dorps- en familievereniging DWV

In zijn jubileumboek beschrijft Loek Bertels de beginjaren van DWV uit Nieuwendam. Het dorpse karakter begint te verdwijnen met de annexatie door Amsterdam (1921) en de opbouw van de Vogelbuurt en de Bloemenbuurt. DWV blijft echter tot de oorlog een voetbalclub die steunt op families uit Nieuwendam en Buiksloot.

Klaas Ooms DVC BUIKSLOOT
Cartoon van Klaas Ooms, eind jaren veertig,
door Bob Uschi.
Nieuw logo van twee oude, gefuseerde clubs.
Dvc = DWV-Volewijckers-Combinatie.

In 1912 richten dertien jongens DWV op. Ze kennen elkaar van de lagere Nieuwendamschool. Karel Lodewijk van Nek, geboren in 1895, is een van de oprichters. In het eerste bestuur vervult de jonge Van Nek de functie van secretaris. Hij is ook twee keer voorzitter, maar niet langer dan een seizoen. Karel speelt vanaf het begin tot 1925 mee in het eerste elftal. Van Nek is aanvoerder en inzetbaar als keeper, kanthalf en midvoor.

Op 18 augustus 1919 zijn de leden bijeengeroepen voor een opheffingsvergadering. De opheffing wordt echter verhinderd door Karel van Nek die, met de DWV-vlag in zijn hand, een gloedvol betoog houdt met de boodschap dat DWV moet blijven bestaan. Medeoprichters Frits Kok, Piet Brouwer en Piet Stek steunen zijn initiatief.

Van Nek is sloepenmaker, waarschijnlijk op de werf van Gijs de Vries Lentsch aan de Ringvaart. De socialistische Nieuwendammer is lid van een toneelvereniging voor geheelonthouders en dirigent van het Mandolineorkest ‘Oefening Kweekt Kunst’. De sloepenmaker heeft voor zichzelf een zeilschip gebouwd dat aangemeerd ligt bij watersportvereniging De Watergeuzen.

Van Nek is in 1926 getrouwd met Anna Maria Spiering, geboren in 1904. Ze krijgen twee dochters. De bescheiden Nieuwendammer wordt in 1972 benoemd tot erelid van DWV. Karel van Nek overlijdt in 1984.

Families als Sinkeldam en Ooms nemen een prominente plaats in binnen de voetbalclub. Timmerman Hendrik Ooms (1890-1920) is gehuwd met Aukje de Boorder (1881-1962), zus van Tjeerd de Boorder, een van de oprichters van DWV. Het echtpaar krijgt drie zoons, die in Nieuwendam worden geboren: Klaas in 1917, Tjeerd in 1919 en Henk in 1920. Vader Hendrik overlijdt op jonge leeftijd. De zonen mogen van hun moeder pas gaan voetballen als zij het mulo-diploma hebben behaald.

In 1933 maken de neven Dries de Boorder en Klaas Ooms als jongeling hun debuut in het eerste seniorenelftal van DWV, dat uitkomt in de derde klasse van de NVB. Beiden hebben voetbaltalent. Klaas Ooms wordt in 1938 uitgenodigd voor het Nederlands elftal. Hij zal vijftien keer op de reservebank plaatsnemen, maar valt niet één keer in. Een voetballer mocht destijds alleen vervangen worden als hij door een blessure niet verder kon spelen.

In 1938 debuteert Tjeerd Ooms in het eerste van DWV. Tjeerd kon ook goed schaken: hij werd jeugdschaakkampioen van Amsterdam. Tjeerd, die Tip werd genoemd bij DWV, was administratief medewerker in de scheepsbouw, bij de ADM en daarna de NDSM. In het seizoen 1942-1943 spelen Klaas, Tjeerd en ook Henk Ooms in het eerste van DWV, dat uitkomt in de tweede klasse van de NVB.

Tijdens een razzia in 1942 op het Stationsplein kan Tjeerd geen Ausweis laten zien. Hij wordt gearresteerd en getransporteerd naar een werkkamp in Zöschen bij Leipzig. De omstandigheden komen overeen met de situatie in een concentratiekamp. Na de bevrijding krijgt de familie Ooms het bericht dat Tjeerd, net als veel andere dwangarbeiders, door ziekte was geveld. Hij overleed op 15 november 1944. Op 6 november was hij 25 jaar geworden. (Zie ook het boek van Bertels, blz. 135.)

Alle afleveringen "Voetbal benoorden het IJ"
Bronnen:
• Loek Bertels. Negentig jaar DWV, 1912-2002; van Nieuwendammer dorpsclub tot toonaangevende amateurvereniging. Een uitgave van DWV, oktober 2002.
• Genealogische zoeksystemen Stadsarchief Amsterdam.

Reageren? Stuur uw e-mail naar Albert van der Vliet

© 2015 Albert van der Vliet. Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 

Advertenties

 

Schrijf U in op de nieuwsbrief van AmsterdamNoord.com!

 

Ontvang regelmatig nieuws over Amsterdam Noord met onderwerpen zoals het nieuws, aankomende evenementen, wetenswaardigheden, cultuur, parkeren en bereikbaarheid.

KLIK HIER VOOR HET INSCHRIJFSCHERM

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!