DWV tot 1945


Voetbalgeschiedenis DWV tot 1945Afleveringen DWV:

DWV

DWV is opgericht op 12 mei 1912 in het zelfstandige dijkdorp Nieuwendam. DWV (Door Wilskracht Verkregen) debuteert in het seizoen 1913-1914 in de Noord-Hollandse Voetbalbond, NHVB. DWV promoveert meteen naar de eerste klasse van de NHVB. Door diverse omstandigheden moet DWV regelmatig omzien naar een ander speelterrein.

In 1921 annexeert Amsterdam grote delen benoorden het IJ. DWV is een Amsterdamse vereniging geworden. In 1921 promoveert DWV naar het westelijk district derde klasse A van de NVB, de Nederlandse Voetbalbond.

In augustus 1934 wordt een nieuwe accommodatie geopend, in de Buikslotermeerpolder, ten oosten van de trambaan en de Leeuwarderweg. De Engelse trainer Fred Pagnam legt de basis voor het stopperspilsysteem. Het DWV-terrein wordt uitgebreid met tribunes zodat er plaats is voor 10.000 toeschouwers.

DWV is in 1937 voor de derde keer kampioen geworden, wint de promotiewedstrijden nu wel en promoveert naar de tweede klasse. In 1938 is DWV meteen al kampioen van de tweede klasse. De thuiswedstrijden van de nacompetitie worden gespeeld in het Olympisch Stadion, maar de promotie gaat niet door. DWV verliest de beslissende uitwedstrijd tegen het Utrechtse DOS. In het seizoen 1941-1942 komt DWV uit in de tweede klasse van de NVB samen met clubs als OSV, de Volewijckers en Volendam.

In 1944 moet DWV tribunes en clubhuis op het complex bewaken tegen houtroof. Er is immers een groot gebrek aan brandstof in Amsterdam.

Advertenties

 

Schrijf U in op de nieuwsbrief van AmsterdamNoord.com!

 

Ontvang regelmatig nieuws over Amsterdam Noord met onderwerpen zoals het nieuws, aankomende evenementen, wetenswaardigheden, cultuur, parkeren en bereikbaarheid.

KLIK HIER VOOR HET INSCHRIJFSCHERM

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!