Voetbalvereniging Schellingwoude (1)

Voetbal in Noord na 1945
Clubs in landelijk Noord na 1945: deel 3

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet (†).

Voetbalvereniging Schellingwoude (1)
25 jaar Schellingwoude
Het jubileumboekje van Schellingwoude uit 1946 bevat cartoons van Gerrit Dekker.


Over de geschiedenis van voetbalvereniging Schellingwoude was weinig bekend maar in 2017 kwam er een jubileumboek uit 1946 te voorschijn. Dat boekje beschrijft het reilen en zeilen van de vereniging tijdens de oorlog. Net als de Volewijckers beleeft Schellingwoude een opleving in die periode. Dat is mede te danken aan de invoering van het Engelse stopperspilsysteem.

Er werd in 1941 een jubileumboekje van voetbalvereniging Schellingwoude gepubliceerd, bij het twintigjarig bestaan. Dat boekje, geschreven door erelid G. Boom, is niet boven water gekomen. Het jubileumboek van 1946 kwam er wel, door tussenkomst van Ton Langelaar, voorzitter van ASV De Dijk, en dat is het enige historische document waarover Schellingwoude tegenwoordig beschikt. Andere bronnen zijn de adreslijsten van de AVB, de Amsterdamse Voetbalbond (van vóór 1940) en van de KNVB afdeling Amsterdam (na 1940). De gegevens in de Databank Sport geven voorlopig alleen informatie over de periode vóór 1940.

Er werd al gevoetbald in Schellingwoude vóór oktober 1913 door de Schellingwouder Voetbalvereniging. SVV werd in oktober 1913 officieel opgericht en kwam uit in de Amsterdamse Volksvoetbalbond (AVVB), de bond voor de beginnende voetbalverenigingen. In december 1914 werd de dorpsclub alweer opgeheven. SVV Schellingwoude werd op 23 juli 1921 heropgericht. De vereniging sloot zich aan bij de NHVB, de Noord-Hollandse Voetbalbond. De gemeente Amsterdam annexeerde begin 1921 de dorpen van Noord, maar Schellingwoude bleef spelen in de NHVB. In 1927 ging de dorpsclub over naar de AVB.

De omslag van het jubileumboek 1946 vermeldt de naam ‘AVV Schellingwoude’. In het jubileumboek wordt Schellingwoude vaker VVS genoemd: Voetbalvereniging Schellingwoude, maar dat was waarschijnlijk geen officiële benaming. In de Databank Sport komt VVS niet voor. VVS lijkt eerder een handige afkorting te zijn voor de lange naam.

G. de Haan werkte vanaf 1930 op de Schellingwouderschool als gymnastiekleraar. Hij werd al snel lid van AVV Schellingwoude, vervolgens voorzitter. De Haan schreef een voorwoord in het jubileumboek: ‘Vele gelukkig uren heb ik daarna doorgebracht op sportveld, in vergaderlokaal of op feestavonden. De vereniging werd een stuk van mijn leven.’ Door drukke werkzaamheden moest hij, na vijftien jaar bestuurslid te zijn geweest, stoppen met VVS. Hij heeft daardoor veel gemist, moet hij bekennen. De Haan, lid van verdienste, doet een oproep: ‘Jeugd van Schellingwoude: geef ook nu weer het voorbeeld. Word lid van VVS en… werf nieuwe leden. Jullie hebben de macht ervoor.’

Tijdens de oorlog beleefde VVS een bloeiperiode, net als de Volewijckers, dat landskampioen werd in 1944. In het seizoen 1940-1941 werd VVS kampioen van de derde klasse AVB en promoveerde naar de tweede klasse. Het volgende seizoen, 1941-1942, werd VVS opnieuw kampioen en promoveerde naar de eerste klasse. VVS werd in die klasse ook kampioen, maar promotie naar de vierde klasse NVB ging niet door. De NVB had de promoties geblokkeerd.

De NVB draaide dat besluit terug en liet de kampioenen van 1943 en 1944 uitmaken wie er promoveerde naar de NVB. Na drie spannende wedstrijden tegen The Unity (tot 1940 een rooms-katholieke club) zegevierde VVS. De voetbalcompetities waren in de oorlogsjaren 1944-1945 opgeschort. In 1945 speelt VVS in de vierde klasse van de KNVB. VVS wordt geconfronteerd met ‘het robuuste spel’ van de Noord-Hollandse clubs, maar degradeert niet.

Door de oorlog had VVS leden verloren. Nieuwe aanwas was er niet, want de jeugd van Schellingwoude had geen voetbalschoenen en tenues. In 1946 is er een handbalafdeling voor vrouwen opgericht.

Bronnen:
• 1921-1946, jubileumuitgave ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de AVV Schellingwoude. Opgericht 23 juli 1921, koninklijk goedgekeurd. (Privébezit)
• Databank Sport: http://resources.huygens.knaw.nl/

Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (na 1945)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ” (tot 1945)
© 2018 Albert van der Vliet (†). Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -