Weg met de pontjes!

Weg met de pontjes!
Pontjesverhalen

Ja, nu hoor je ze even niet. Die piepeltjes van de actiegroep ‘Een brug over het IJ, nee dank je…’ In hun geval zou ik me ook angstvallig stil houden. Want in deze tijd van corona wordt hun foute zienswijze dubbel een dwars aangetoond.

Pontjes zijn misschien dan wel charmant, maar zeker niet crisisbestendig. Iedereen kan ervaren dat de pontjes een bron van besmetting vormen, we staan er immers tijdens de spits met teveel mensen opeengepropt.

Terwijl de oplossing zo simpel is. Dat nog niemand die heeft aangedragen. Zal ik dat dan maar doen?

Gewoon een fiets- en loopbrug achter het Centraal neerleggen. Een aantal platbodems naast elkaar en daarop wat stalen platen, zodat mensen massaal de oversteek kunnen maken. Op twee plekken tussen de platbodems een snelwerkende ophaalbrug, die elk kwartier voor vijf minuten opengaat om de scheepvaart aan weerskanten door te laten.

Op deze manier hoeven schepen nooit langer dan tien minuten te wachten en de fietsers en voetgangers nooit langer dan vijf minuten. Dat laatste is korter dan de gemiddelde wachttijd die er nu bij de pontjes is.

Zo’n brug kent alleen maar voordelen. Hij is niet alleen snel en geschikt voor grote groepen, de mensen hoeven er ook niet die vermaledijde mondkapjes te dragen. Bovendien kan de aanleg snel. Ik schat dat het binnen een maand mogelijk is. En het hoeft ook geen tientallen miljoenen te kosten.

Ik hoor jullie denken: maar dan moeten veel mensen verder fietsen, moeten we allemaal via het Centraal. Ik zeg dan: dat hoeft niet per definitie. Ook op andere plekken kunnen we deze fiets- en loopbruggen plaatsen. En een koud kunstje om de openstelling voor de scheepvaart op elkaar af te stemmen. Zodat de schepen in een ‘groene golf’ van oost naar west en van west naar oost kunnen varen.

En de pontjes? Die kunnen een laatste tochtje maken naar Vlaardingen. Daar schijnt een heel fijn sloopbedrijf te zitten.

Ruud van Dijk, namens de actiegroep ‘Weg met de pontjes!’

Overzicht “Alle Pontjesverhalen
Reageren? Stuur uw e-mail naar Ruud van Dijk

Op de hoogte blijven van toekomstige pontjesverhalen?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -