Zo kun je als starter een betaalbare huurwoning vinden in Amsterdam

De woningnood en hoge huren in Amsterdam maken het erg lastig voor starters om een betaalbaar appartement te vinden. De concurrentie is moordend en de wachtlijsten zijn lang. Toch hoeft het vinden van een redelijk geprijsde huurwoning in Amsterdam niet onmogelijk te zijn. 

Met wat creativiteit, flexibiliteit en doorzettingsvermogen kunnen starters de uitdaging aan en een plek voor zichzelf bemachtigen in de levendige stad. In dit artikel behandelen we verschillende handige tips en trucs die starters kunnen helpen om een huurwoning betaalbare  in Amsterdam te vinden.

betaalbare huurwoning
By Jeswin Thomas, Canva.com

Wees flexibel met locatie 

Een van de belangrijkste tips is om flexibel te zijn met de locatie en verder te kijken dan alleen het stadscentrum van Amsterdam. Terwijl de huurprijzen in het meeste van het land daalden, blijven ze in Amsterdam stijgen. De populaire wijken in het centrum zoals de Jordaan, de Pijp en rondom de grachtengordel zijn erg in trek en daardoor ook het duurst. 

Volgens cijfers van Huurportaal.nl liggen de huurprijzen in deze wijken tussen de € 27 en € 30 per vierkante meter. Starters kunnen beter kijken naar buitenwijken. Zoals Noord, Nieuw-West en Zuidoost, waar de prijzen over het algemeen lager liggen. Zo is de gemiddelde huurprijs in Zuidoost € 20 per vierkante meter. In Oost kun je trouwens wel van biologische gerechten genieten.

Gemiddelde huurprijs

Ook omliggende plaatsen als Haarlem (gemiddeld € 21 per m²) en Amstelveen (€ 15 per m²) zijn het overwegen waard. De reistijd naar Amsterdam is beperkt dankzij de goede ov-verbindingen, terwijl de huren een stuk lager liggen. Met een beetje flexibiliteit qua locatie vergroot je als starter je kansen aanzienlijk om een betaalbaar appartement te vinden.

5 Tips voor het vinden van een betaalbare huurwoning in Amsterdam

Het vinden van een betaalbare huurwoning in Amsterdam kan een uitdaging zijn. Met de juiste strategie en hulpmiddelen is het echter haalbaar. Hier zijn enkele tips:

 • Bepaal je budget: Wees duidelijk over wat je kunt uitgeven aan huur, inclusief bijkomende kosten zoals gas, water, licht en internet.
 • Gebruik online zoekmachines: Websites zoals Huurportaal.nl zijn waardevolle bronnen. Met meer dan 1800 beschikbare huurwoningen in Amsterdam alleen, biedt Huurportaal een breed scala aan opties. Je kunt er gemakkelijk filteren op woningtype, locatie en prijs. Zo vind je bijvoorbeeld appartementen voor ongeveer € 2400, en kamers voor rond de € 2300.
 • Vergelijk woningtypen: Overweeg verschillende soorten eigendommen. Huizen hebben bijvoorbeeld een gemiddelde huurprijs van € 3300, terwijl studio’s al vanaf  € 1600 beschikbaar zijn.
 • Netwerk lokaal: Maak gebruik van lokale netwerken en sociale media. Soms zijn de beste deals te vinden via mond-tot-mondreclame of lokale gemeenschapsgroepen.
 • Wees proactief: Reageer snel op nieuwe advertenties en wees flexibel met bezichtigingstijden.

Door deze tips te volgen en gebruik te maken van platforms zoals Huurportaal.nl, vergroot je je kansen aanzienlijk om een geschikte en betaalbare huurwoning in Amsterdam te vinden. 

Neem een huisgenoot 

Het delen van een appartement of huis met een huisgenoot is een effectieve manier om de maandelijkse huurlasten te drukken. Door met z’n tweeën een ruimere woning te huren kun je de totale huurprijs al snel halveren in vergelijking met een klein studiootje voor jezelf.  

Bovendien deel je de servicekosten. Er zijn handige website die je helpen bij het vinden van een geschikte huisgenoot. Ook op Facebook zijn verschillende groepen waar woningdelers elkaar vinden. Met een betrouwbare huisgenoot die de huur en woonlasten met je deelt, kun je als starter vaak een stuk meer woning voor je budget krijgen. Zo kunnen jullie samen het lichtfestival beleven. 

Onderhandel de huurprijs

Onderhandelen over de huurprijs kan intimiderend lijken, maar met de juiste aanpak kun je soms een betere deal sluiten. Hier zijn enkele technieken en tips:

 • Wees voorbereid: Ken de gemiddelde huurprijzen in de buurt. Dit geeft je een sterk uitgangspunt voor onderhandelingen.
 • Wees flexibel: Overweeg een langere huurperiode te accepteren in ruil voor een lagere maandhuur. Verhuurders waarderen stabiliteit.
 • Bespreek verbeteringen: Als de woning enige verbeteringen nodig heeft, stel dan voor om deze zelf uit te voeren in ruil voor een lagere huur.
 • Toon je sterke punten als huurder: Benadruk je betrouwbaarheid, zoals een stabiel inkomen of goede huurgeschiedenis.
 • Wees bereid om een compromis te sluiten: Soms is het niet mogelijk om de huurprijs te verlagen, maar kun je wel andere voordelen bedingen, zoals gratis parkeergelegenheid of inclusief bepaalde voorzieningen.
 • Persoonlijke benadering: Een persoonlijk gesprek kan effectiever zijn dan een e-mail of brief. Zo bouw je een relatie op met de verhuurder.
 • Hou het professioneel: Blijf altijd beleefd en professioneel, ook als de onderhandelingen niet het gewenste resultaat opleveren.

Door deze tips toe te passen, vergroot je je kans op succes bij het onderhandelen over huurprijzen, en leer je tegelijkertijd de kunst van het compromis en flexibiliteit. 

Kostenbesparende tips voor huurders 

Huurders kunnen op verschillende manieren besparen op hun maandelijkse uitgaven. Door energiezuinige lampen en apparaten te gebruiken, gaan de energiekosten omlaag. Ook door korter te douchen, de verwarming een graad lager te zetten en tocht tegen te gaan, valt er te besparen. Het delen van abonnementen en voorzieningen met huisgenoten scheelt eveneens in de kosten.

Op boodschappen kan worden bespaard door aanbiedingen te vergelijken, seizoensgroente te kopen en slim gebruik te maken van diepvriesproducten. Ook door vaker te koken in plaats van afhaalmaaltijden te nuttigen, houden huurders meer geld over. Amsterdam heeft ook een prachtige natuur waar je gratis van kunt genieten. 

Tot slot, kijk naar financiële regelingen en subsidiemogelijkheden zoals huurtoeslag. Voor meer inspiratie over werken en leven in Amsterdam, lees waarom werken in hartje Amsterdam zo leuk is.


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -