Historische Figuren


Ook Amsterdam-Noord heeft historische figuren gekend, op velerlei gebied zoals sport, economie en politiek.

Bekende voetballers zijn afkomstig uit Noord: Frits Soetekouw, Rinus Israël, Ruud Krol, Rob Rensenbrink en Patrick Kluivert. Minder bekend zijn de vier wielrenners Van Nek uit de eerste helft van de vorige eeuw. In vier wielrenners Van Nek uit Amsterdam-Noord worden hun levensgeschiedenissen gereconstrueerd. Ze werden internationaal bekend. Twee wielrenners Van Nek verongelukten op tragische wijze.

Kick Pruijs (1916-2006) heeft zelf zijn herinneringen opgeschreven. Zijn verhalen over Floradorp, zijn wielercarrière en de overkant van het IJ vormden de basis voor een levensschets van een opmerkelijke figuur uit Amsterdam-Noord.

Er zijn vroeger fraaie foto’s gemaakt in Amsterdam-Noord. Met name twee fotografen zijn daar in uitstekend geslaagd: Jacobus van Eck (1873-1946) en Johannes Leendert Scherpenisse (1888-1966). Zij kwamen niet uit Noord maar gingen een eeuw geleden wel naar de overkant van het IJ om de schoonheid van het stadsdeel vast te leggen. Daarom verdienen deze twee fotografen en hun foto’s aandacht: Jacobus van Eck en Johannes Leendert Scherpenisse.

Gymnastiekleraar J. G. Potgiesser (1888-1934) werd ook een bekende Noord-Amsterdammer. Hij heeft veel jongeren aangezet tot sporten in Noord en omstreken.

 

Schrijf U in op de nieuwsbrief van AmsterdamNoord.com!

 

Ontvang regelmatig nieuws over Amsterdam Noord met onderwerpen zoals het nieuws, aankomende evenementen, wetenswaardigheden, cultuur, parkeren en bereikbaarheid.
 

Schrijf je in op de nieuwsbrief!