De Noord-Hollandse Voetbalbond – NHVB

Voetbal Noord algemeen, deel 6

‘Voetbal benoorden het IJ’ is een serie van Albert van der Vliet.

De Noord-Hollandse Voetbalbond – NHVB
 
Durgerdam
 
Deze elftalfoto komt uit de eerste voetbalperiode in Durgerdam van 1921-1926. In die tijd droegen de voetballers nog petten. In de tweede periode, vanaf 1931, kwam dat niet meer voor. (Foto: archief HCAN)


Amsterdam annexeerde in 1921 de dorpen aan de overkant van het IJ. De dorpsverenigingen speelden voortaan mee in de Amsterdamse Voetbalbond (AVB). Maar niet elke club had daar trek in. Zo bleef DRC uit Durgerdam uitkomen in de Noord-Hollandse Voetbalbond (NHVB).

Voetbalvereniging Schellingwoude werd opgericht in oktober 1913 en begon in de Amsterdamse Volksvoetbalbond. Deze AVVB was de bond voor beginnende, armlastige voetbalclubs. ‘Schellingwoude’ werd in december 1914 alweer opgeheven.

Op 23 juli 1921 werd voetbalclub Schellingwoude opnieuw opgericht. Aan het eind van 1921 meldde de club zich aan bij de NHVB, de Noord-Hollandse Voetbalbond. Op 29 september 1927, zes jaar na de annexatie, ging Schellingwoude over van de NHVB naar de AVB, de Amsterdamse Voetbalbond.

In 1940 werden de diverse bonden in Nederland opgeheven en alle voetbalverenigingen vielen voortaan onder de NVB. Op 7 oktober 1940 speelt Schellingwoude mee in de NVB, op zondag, in district Amsterdam. De Databank Sport meldt dat Schellingwoude opnieuw is opgericht in 1949. Dat zou betekenen dat de club van het dijkdorp in de oorlog is gestopt met voetballen.

Voetbalvereniging Landsmeer is opgericht in juli 1920. De eerste maanden heette de club VVL en daarna Landsmeer. De club kwam uit in de NHVB. In 1928 ging ‘Landsmeer’ op in IVV, de voetbalvereniging van Den Ilp. In 1933 is voetbalvereniging Landsmeer ontbonden.

De voetbalvereniging van Zunderdorp heette in 1921 ZVV. In augustus van dat jaar kwam ZVV uit in de NHVB. In oktober werd de naam veranderd in ‘Zunderdorp’. In maart 1922 trok Zunderdorp zich terug uit de NHVB en eind februari 1923 werd de voetbalclub opgeheven.

Voetbalclub Durgerdam werd opgericht in augustus 1921 en werd in dat jaar ook wel ‘Excelsior’ genoemd. Durgerdam kwam uit in de NHVB. In augustus 1926 werd ‘Durgerdam’ opgeheven.

De Durgerdammer Racing Club (DRC) werd opgericht op 19 juni 1931. De Databank Sport meldt dat de AVB toestemming gaf aan DRC om één jaar uit te komen in de Noord-Hollandse Voetbalbond NHVB. DRC kwam echter uit in de NHVB tot 1940.

Voetbalvereniging Ransdorp is opgericht in augustus 1922. In het seizoen 1922-1923 kwam de club uit in de NHVB. Vóór juli 1923 heette de club RFC, Ransdorper Football Club. In februari 1924 werd de voetbalclub, na anderhalf jaar, ontbonden.

In september 1934 werd ‘Ransdorp’ opnieuw opgericht. De club bestond officieus al eerder onder de naam RSV: Ransdorper Sportvereniging. In maart 1942 is Ransdorp opgeheven. Deze tweede voetbalclub Ransdorp heeft nooit meegedaan in de NHVB, wel in de AVB.

Voetbalvereniging Buiksloot werd opgericht na de annexatie, in oktober 1922. De club noemde zich NHVV (Noord-Hollandse voetbalvereniging) Buiksloot en kwam uit in de NHVB. In juni 1933 werd de club opgeheven. De tweede club van het dijkdorp is de Buiksloot-Amsterdam-Combinatie, BAC. Deze tweede club van Buiksloot had zich wel verzoend met de inlijving door Amsterdam. De combinatie kwam uit in de AVB, maar heeft slechts anderhalf jaar bestaan, van augustus 1925 tot februari 1927.

DWV, de oudste voetbalvereniging van Noord, is opgericht in 1912. De club uit Nieuwendam sloot zich in 1913 aan bij de NHVB. In 1921 werd het eerste elftal van DWV toegelaten tot de NVB. In 1924 gingen de lagere elftallen over naar de AVB. In 1940 trad DWV tot de enig overgebleven bond, de NVB.

DRC
 
Deze elftalfoto van DRC is gemaakt in de jaren dertig. De meeste namen zijn bekend. Staand, vlnr: Willem Porsius, Berend Porsius, onbekend, Dirk Visser, Piet Visser, Jaap Porsius, Janus (Ko) Hickman en Arie Westerneng. Middelste rij: Henk van Zaanen, Dirk van Zaanen, onbekend. Voorste rij: Piet Praag, Jaap Honingh, Dirk Bouhuis. (Foto: archief HCAN)
Alle afleveringen “Voetbal benoorden het IJ
Bronnen:
• Michel van Gent. Databank Sport; sportbonden, sportclubs en sportperiodieken in Nederland tot 1940. http://resources.huygens.knaw.nl.
• Adresboekjes AVB (Amsterdamse Voetbalbond), 1920-1940. Archief KNVB Amsterdam.

© 2015 Albert van der Vliet. Op deze publicatie berust auteursrecht.

Op de hoogte blijven van toekomstige artikelen in deze serie?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -