Voetbal Noord algemeen tot 1945

Noord algemeen tot 1945

Afleveringen voetbal Noord algemeen:

Voetbal Noord algemeen

De Noord-Amsterdammer was vanaf 1926 een huis-aan-huisblad met veel sportinformatie. De sportverenigingen leverden zelf kopij aan. De krant is bewaard in het Stadsarchief op microfiches, die lastig te lezen zijn. De jaargangen na de oorlog zijn van papier te lezen. Helaas ontbreken de eerste vier jaargangen na 1945.

Het is voor bijna alle voetbalclubs in Noord moeilijk geweest om een speelveld te bemachtigen en te behouden. Vaak werd een accommodatie door de gemeente opgeëist om een woonwijk of een verkeersweg aan te leggen. Maar de situatie in de stad was niet veel beter getuige de stadsclubs die waren uitgeweken naar Amsterdam-Noord.

Vóór de annexatie in 1921 speelden de eerste voetbalverenigingen aan de overkant van het IJ in de Noord-Hollandse Voetbalbond, de NHVB. Sommige clubs wilden niet Amsterdams worden.

In 1934 werd de Engelse trainer Fred Pagnam aangesteld bij DWV. Hij propageerde het stopperspilsysteem. In 1937 verliet hij DWV en werd trainer bij Haarlem. Eén avond per week trainde hij de Volewijckers. Het landkampioenschap van de Volewijckers is volgens voorzitter Douwe Wagenaar mede te danken aan het stopperspilsysteem.


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -