Fietsprotest

Pontjesverhalen

Afgelopen zaterdag 14 januari organiseerde de Stichting Fietscultuur Nederland een demonstratie met als thema: Kom over de brug! Doel was om de gemeente aan te sporen om eindelijk eens haast te maken met de realisatie van twee bruggen over het IJ. Want de gemeente wil die bruggen wel, maar heeft er in de begroting van 2023 geen geld voor gereserveerd. Probleem is dat de gemeente die honderden miljoenen gewoon niet heeft.

“Daarom is iedereen met een warm fietshart, van jong tot oud, uit Amsterdam-Noord, -Oost, -Zuid, -West, -Centrum en omstreken van harte uitgenodigd om mee te fietsen.” Aldus de stichting. Het idee was om toeterend en bellend van Noord naar de Stopera te fietsen om een petitie aan te bieden. Ik ben (bijna) oud, woon in Noord en heb een mooie fietsbel. Dus ik fietste mee.

De regen kwam die zaterdag met bakken uit de hemel. Ik deed mijn regenpak, laarzen en handschoenen aan en ging onderweg naar het Buikslotermeerplein, waar de demonstratie zou starten. Ondanks het slechte weer waren er ongeveer 70 demonstranten. Een aantal met een rode jas van de Partij van de Arbeid, anderen met een groene jas van Groen Links en vooral mensen met een geel hesje van de Fietsersbond.

We stapten op en fietsten, begeleid door een politiebus, richting het pontje bij de Buiksloterweg. Soepeltjes, want bij de kruispunten onderweg hielden sommige demonstranten halt en hielden de auto’s tegen. Minder soepeltjes was de tocht zelf, want niet alleen regende het nog steeds, maar we hadden nu ook een straffe wind tegen. Al snel reed ik achteraan in de stoet en kostte het me veel moeite om de andere demonstranten bij te houden. Bij het pontje bij de Buiksloterweg stopten we om te verzamelen. Ik hield het voor gezien, had geen zin om nog verder te fietsen naar de Stopera en betrad het pontje dat er lag.

Droog! Nog een voordeel van de pontjes: als het niet te druk is sta je tijdens de overtocht beschut voor wat er uit de hemel komt. Ik voelde dat het regenwater al in mijn laarzen stond en ook mijn handschoenen waren van binnen nat. En ik moest nog naar een verjaardag. Wat te doen?

In een opwelling kleedde ik me helemaal uit. Mijn kleren hing ik over mijn fiets en her en der op in het gangpad. Daarna ben in een uur heen en weer gevaren met het pontje om mijn kleren door de wind te laten drogen. Amsterdammers keken niet op van een naakte man, maar toeristen vonden het uitermate hilarisch. Menigeen pakte een smartphone om mij te filmen. En nu blijk ik wereldwijd ‘viral’ te gaan op Tik Tok #naked #demonstration #ferry #amsterdam. Mijn verzoek aan u als lezer is om het filmpje niet te delen, anders lachen de mensen me binnenkort uit op de pontjes als ze me herkennen.

Ruud van Dijk


Overzicht “Alle Pontjesverhalen


Reageren? Stuur uw e-mail naar Ruud van Dijk

Op de hoogte blijven van toekomstige pontjesverhalen?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -