Handhavingstoeval

  • Ingezonden brieven Amsterdam Noord

De Redactie ontving onderstaande ingezonden brief/verslag van een bewoner van Amsterdam-Noord met als titel:”Handhavingstoeval.”


Handhavingstoeval

Al 20 jaar woon ik met heel veel plezier in Tuindorp-Oostzaan. Elke dag geniet ik van mijn huisje, mijn tuin en het uitzicht als ik naar buiten kijk en overal bomen zie. Het is voor mij ook echt een dorp geworden. Waar ik veel van mijn buren ken, ze groet of een praatje met ze maak. Hoe anders dan in de stad.

Het enige minpuntje: ik woon pal naast een ondergronds afval inzamelingspunt.

En daar pleuren allerlei mensen gewoon hun zooi neer. Vuilniszakken naast de restafvalbak, terwijl die niet eens vol is. Of papier en karton naast de papierbak. Glasscherven her en der. Zwerfvuil in de vorm van blikjes, sinaasappelschillen, papier, schuimplastic en wat al niet meer. Met een beetje stevige westenwind waait een deel van het afval ook nog eens in mijn tuin.

Ik kom regelmatig aanfietsen en zie ik de kleine of grote afvalhoop naast mijn huis en de troep in mijn tuin. En elke keer vind ik dat weer jammer. Het verpest echt de schoonheid van de omgeving.
Jaren geleden werd zo’n vuilnisberg ‘s nachts aangestoken. Het was mijn geluk dat ik bij toeval wakker werd en de metershoge vlammenzee zag. Want anders, grote kans dat de vlammen via de bomen mijn huisje hadden bereikt. De brandweer was snel ter plaatse en heeft het vuur geblust.

Je begrijpt misschien waarom ik vaak bij aankomst naar de afvalhoop naast mijn huis kijk. Ik heb dan ook regelmatig 14020 gebeld, het gemeentelijk informatienummer. In mijn ervaring werd de troep dan vrij snel opgeruimd.

Zo ook afgelopen week. Ik bel maar weer eens met de gemeente en maak melding van 2 tot 3 kub afval naast mijn huis. En ik vraag of de gemeente wat meer aan de handhaving kan doen. De dame aan de andere kant van de lijn blijkt bij mij in de buurt te wonen en herkent het probleem. Ze doet de suggestie om een mailtje te sturen naar de verantwoordelijke wethouder en vertelt me hoe ik die kan bereiken.

Tot mijn verbazing staan er de volgende ochtend  twee ambtenaren van de dienst ‘handhaving’ die het afval doorzoeken. Ik loop naar ze toen en vertel dat ik blij verbaasd ben dat ze er na mijn melding nu al zijn. Eentje reageert met: “Nou, we hebben helemaal gen melding ontvangen.” Ze telefoneert intussen met een opruimdienst en vraagt of die even wil langskomen, om samen de inhoud van het vuilnis door te spitten.

Ik zeg tegen haar: “Helemaal goed. Toeval bestaat.”

Ruud van Dijk


Zo af en toe ontvangt de redactie van AmsterdamNoord.com het verzoek een ingezonden brief te plaatsen. Meestal is de ingezonden brief van een bewoner van Amsterdam-Noord.

De redactie staat open om ingezonden brieven te plaatsen. Het is echter aan de redactie om te bepalen of een ingezonden brief wel of niet zal worden geplaatst. Bekijk het overzicht van ingezonden brieven en lees de richtlijnen.


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -