Het pontje van acht (deel 2)

We ontmoetten elkaar twee maanden geleden voor het eerst op een bankje op de NDSM-steiger, beiden in afwachting van het pontje van acht naar het Centraal. Ik was onderweg naar mijn therapie op de dinsdag in Haarlem en het bleek dat hij van zijn werk op Botel kwam.

We begonnen natuurlijk over het weer en kregen het daarna over het afnemende toerisme in de stad. Ik was daar alleen maar blij mee, hij ook, maar het zorgde wel voor veel minder gasten bij Bot el. Hij had eigenlijk weinig te doen. Onderweg naar het Centraal wezen we elkaar op de oevers langs het IJ waar de laatste jaren het ene na het andere appartementencomplex is neergezet. Vroeger, ja vroeger…

De weken daarop komen we elkaar vaker tegen. Op het bankje op de steiger, of op een stoeltje op het pontje. Beetje bij beetje vertel ik over mezelf en krijg ik een beeld van zijn leven. Hij is al met pensioen, maar werkt wel zeven dagen per week. Want hij heeft verder niet veel te doen, behalve televisie kijken. Zijn kinderen wonen in Frankrijk en de rest van zijn familie woont zelfs nog verder weg.

Op het pontje rennen elke dinsdag twee blonde kinderen gedurende de hele overtocht heen en weer. Twee broertjes van ongeveer vijf en zeven, die bij aankomst uit de bakfiets van hun moeder klimmen. Vaak komen ze een vriendje tegen, die vrolijk meedoet. Mijn metgezel en ik genieten altijd van hun tomeloze energie.

Vandaag is er, na een tijdje zonder, weer eens een medewerker van het GVB die controleert of mensen wel een mondkapje dragen. Deze is fanatiek en maakt zelfs een ronde over het pontje om mensen zonder mondkapje aan te spreken. Gelukkig voor hem zijn we bijna allemaal brave burgers. De broertjes zijn vandaag met hun vader en zijn duidelijk minder uitgelaten. 

Mijn metgezel vertelt dat hij binnenkort eindelijk weer eens op vakantie gaat. Naar zijn familie op de Kaapverdische Eilanden. Daar is het vast warmer dan hier. Als het pontje bij het Centraal aanmeert staan we op: “Tot volgende week.”

Ruud van Dijk


Overzicht “Alle Pontjesverhalen


Reageren? Stuur uw e-mail naar Ruud van Dijk

Op de hoogte blijven van toekomstige pontjesverhalen?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief


Gerelateerd:
Botel Amsterdam


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -