Nieuwjaarsreceptie

Pontjesverhalen

Afgelopen vrijdag 26 januari was ik op de nieuwjaarsreceptie van ‘Sprong over het IJ’. Dat is de groep ambtenaren die zich inzet voor een betere verbinding tussen Noord en de rest van de stad, vooral door de bouw van twee bruggen over het IJ. De receptie werd pas de 26ste gehouden, omdat groepjes ambtenaren in het begin van het jaar studiereizen hadden gemaakt. Ze waren de hele wereld overgevlogen om verschillende iconische bruggen te aanschouwen. Zoals de Golden Gate-brug in San Francisco, de Harbour-brug in Sydney en de Chengyang-brug in Guangxi.

Een uitgebreide nieuwjaarsreceptie was op z’n plaats. Want in 2023 was er veel bereikt. Zo was de brug over het Noordhollandsch kanaal gerealiseerd, zodat de spreiding van fietsers van de pontjes bij het IJplein en bij de Buiksloterweg beter verloopt. Er waren bovendien op verschillende plekken meer pontjes gaan varen en er was, bijna tegen de verwachting in, binnen de gemeentebegroting 100 miljoen euro gereserveerd voor de bouw van de Oostbrug over het IJ.

Met het idee om polarisatie tegen te gaan, om zogezegd bruggen te bouwen, waren er niet alleen voorstanders van de bruggen uitgenodigd, maar ook tegenstanders. Zo liep Bas, als beroemde pleitbezorger van bruggen, er rond. En ik dus ook, als fan van de pontjes. Ik mocht zelfs een korte toespraak houden.

Mijn publiek reageerde lauw op mijn verhaal over de charme van de pontjes. Aan het einde was er zelfs een lolbroek die vroeg: ‘Leuk die pontjes, maar waren er een paar weken geleden niet een aantal uit de vaart genomen wegens een mankement aan de motoren? En gingen de pontjes vanaf en naar de Buiksloterweg juist enkele dagen niet, omdat de kademuur gedeeltelijk was ingestort? Is dat geen teken dat bruggen veel beter zijn?’ Ik probeerde me eruit te redden met een kwinkslag: ‘Volgens mij waren die incidenten het gevolg van sabotage van Bas met z’n groep.’ Vond men niet leuk.

Het werd toch nog gezellig op de receptie. De hapjes waren overheerlijk en de champagne vloeide rijkelijk. Aan het einde sloeg een ambtenaar een arm om mijn schouder en vroeg: ‘Zal ik je eens eerlijk vertellen waarom we zo blij zijn met die 100 miljoen? Kijk, die bruggen kunnen me gestolen worden, geef mij maar die pontjes. Maar zonder die reservering in de begroting was onze werkgroep opgedoekt. Hadden we ons kunnen laten omscholen tot BOA, of als instapbegeleider bij de pontjes. Nou, dacht het niet. Proost!’

Ruud van Dijk


Overzicht “Alle Pontjesverhalen


Reageren op Voorspelling? Stuur uw e-mail naar Ruud van Dijk

Op de hoogte blijven van toekomstige pontjesverhalen?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief


Amsterdam Noord Voorspelling

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -