Pontjes bijna overbodig

Pontjesverhalen

Ook gelezen of gehoord? Dat het stadsbestuur het idee van een kabelbaan over het IJ omarmt. De bedenkers van het plan willen ter hoogte van de NDSM een kabelbaan bouwen richting de Minervahaven in West en die vervolgens eventueel ook nog doortrekken naar Sloterdijk. Ze schatten dat er op die manier dagelijks 100.000 mensen de oversteek kunnen maken. Goed plan! Ik heb nog wat suggesties voor de gemeente.

1) Bouw een glijbaan vanaf het dak van de A’DAM Toren naar de achterkant van het Centraal. Kunnen de mensen op de A’DAM Toren niet alleen van het uitzicht genieten en schommelen, maar ook in een paar seconden aan de overkant van het IJ zijn. Zoiets kan ook aan de andere kant van het IJ, vanaf het hoge gebouw bij de Pontsteiger een glijbaan richting de nieuwe wijk Buiksloterham.

2) Maak van het strandje bij het Stenen Hoofd een start- en eindpunt waar mensen per waterski achter een speedboot in een mum van tijd de overtocht kunnen maken. In Noord zou zoiets gebouwd kunnen worden ter hoogte van Pllek. Een soortgelijke verbinding is natuurlijk ook mogelijk vanaf het strand op IJburg en dan vice versa naar Noord.

3) Wat te denken van een haventje op de plek waar nu nog de Passenger Terminal Amsterdam staat? Daar wat waterscooters, speedboten, roeiboten en kano’s neerleggen. En dan langzaam of snel naar de Sixhaven in Noord.

4) Voor grote groepen passagiers is het mogelijk om zeppelins vanaf het voormalige Olympisch Stadion te laten vertrekken. Kunnen de mensen onderweg ook nog genieten van het uitzicht boven de stad. We kappen gewoon nog wat extra bomen in het Noorderpark om daar de zeppelins te laten landen.

5) We maken voor de kapitaalkrachtige Amsterdammers en toeristen een helikopterplatform op de Dam. Dat moet een feest zijn: opstijgen vanaf de Dam en landen op het grasveld naast EYE.

6) Tenslotte, voor de avonturiers, een duikboot achter het Centraal. Kunnen de mensen instappen en is het maar de vraag waar ze in Noord worden afgezet. Dat kan meteen aan de overkant zijn, maar ook ergens richting Zaandam, of juist richting Durgerdam. Maar het kan natuurlijk ook op een plek langs het Noord-Hollands kanaal, of langs Zijkanaal I. De oversteek wordt zo een heuse ontdekkingstocht.

De financiering van mijn plannen? Geen enkel punt. Gewoon toegang vragen voor de verschillende opties. Lekker goedkoop voor 1 euro met de glijbanen, tot 300 euro voor een vlucht met de helikopter. De investeringen verdienen zich op die manier snel terug. En voor Amsterdam betekent het een forse bezuiniging. Want met al mijn alternatieven zijn pontjes in de toekomst bijna overbodig. Die hoeven nog maar af en toe te varen, hooguit voor de Amsterdammers en toeristen die willen genieten van de rust van een overtocht, een praatje willen maken onderweg, of even lekker willen uitwaaien.

Ik verwacht dat ik voor mijn plannen in het stadhuis de handen zeker op elkaar krijg. Mijn nichtje van zes was in ieder geval erg enthousiast. “Oh, wat leuk, Amsterdam wordt een grote speeltuin. Ik ga er meteen een mooie tekening van maken.”

pont bijna overbodig

Ruud van Dijk


Overzicht “Alle Pontjesverhalen


Reageren? Stuur uw e-mail naar Ruud van Dijk

Op de hoogte blijven van toekomstige pontjesverhalen?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief


Gerelateerd: Passenger Terminal Amsterdam


Amsterdam Noord Pontjes bijna overbodig

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -