Pontjes zijn saai

 
Pontjes zijn saai
 
Pontjesverhalen
 

Al ruim twee jaar schrijf ik over wat ik meemaak tijdens mijn oversteek met de pontjes vanuit Noord naar de stad en weer terug naar huis. Of ik bedenk een verhaaltje dat er zijdelings mee te maken heeft. Maar zo spannend is het in werkelijkheid niet. Vaak is het gewoon saai op de pontjes.

Dan staan de mensen op de steiger met hun smartphone de tijd te doden. Soms een beetje met vrienden of collega’s babbelend. Hooguit een verdwaalde toerist die heen en weer loopt en niet weet welk pontje te nemen. Ik weet niet hoe het komt, maar vaak vragen die mensen mij om raad.

Wordt er vooral op elkaar gemopperd. Verlaten de mensen bij het aanmeren het pontje en worstelen ze zich moeizaam een weg door de wachtende en opdringerige menigte. Niks geen spontane en bijzondere ontmoetingen.

En dan is het bovendien ook nog eens af en toe pokkenweer tijdens de overtocht. Sta je hutjemutje onder het overdekte deel van het pontje. Een zweverige vriend van me zegt dat de mensen dan in elkaars aura staan. Ik weet niet wat dat betekent, maar het schijnt erg saai te zijn.

Vroeger was het gewoon gezelliger. Stond je met Amsterdammers onder mekaar op het pontje en vlogen de grappen door de lucht. Tegenwoordig bestaat minstens de helft van de passagiers uit toeristen. Worden er zo te horen wel grappen gemaakt, maar in een taal die ik meestal niet versta. So boring.

Dus niks elke keer een leuk verhaaltje op het pontje. Zit ik gewoon stilletjes op de bagagedrager van mijn fiets en kijk ik om me heen, of ben ik in gedachten verzonken. Maak ik verder niks mee.

Misschien zijn verhaaltjes over de toekomstige bruggen over het IJ veel spannender. Kan ik daar gaan staan en kijken hoe mensen de klim en de afdaling beleven. Ze vragen hoe ze de storm al fietsend hebben doorstaan. Of ze nog onderweg een praatje hebben gemaakt. Zomaar met een vreemde in gesprek kwamen. Een beetje om zich heen hadden gekeken. Misschien zelfs een ‘brainwave’ hadden gekregen.

Een titel heb ik al: bruggetjesverhalen.

Ruud van Dijk

Overzicht “Alle Pontjesverhalen
 
Reageren? Stuur uw e-mail naar Ruud van Dijk

Op de hoogte blijven van toekomstige pontjesverhalen?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -