Ruuds duikboot

Ruuds duikboot
Pontjesverhalen

Sinds 2002 ligt er een Russische duikboot bij de NDSM-werf. Je vaart er langs als je daar met het pontje aanmeert of vertrekt. Dat zwarte ding dat half onder water ligt. Toeristen, altijd mannen, vinden het vaak iets om te fotograferen of te filmen.

De duikboot was natuurlijk eerst van de Russen. Die waren waarschijnlijk blij dat ze het konden verpatsen aan een investeringsgroep uit Nederland. Daarna is het via een duistere constructie aan een stichting verkocht. Deze groep had het plan om er evenementen te organiseren, maar dat is nooit echt van de grond gekomen. En kocht vervolgens een maatschappij in Turkije het gevaarte om rijk te worden door het ergens te laten slopen. Maar ja, de prijs van staal daalde dramatisch, dus dit plan ging ook niet door.

Ik dacht bij die Turken: dat gaat ook nooit werken. Voordat het gevaarte onderweg naar zijn sloop de open zee bereikt ligt het al ergens definitief op de bodem van het Noordzeekanaal.

En het mocht ook niet zomaar van de gemeente, want het moest wel verantwoord gebeuren. Binnen de Europese kaders. Nou, daar had die eigenaar duidelijk geen zin in. En nu is er ergens een eigenaar in België. Of in Spanje. Dat is een beetje onduidelijk. Wie het ook mag zijn, de huidige bezitter laat weten er zich geen raad mee te weten. Met de mededeling dat de gemeente Amsterdam het zelf mag oplossen. Nou, aan voortvarendheid daar geen gebrek, inmiddels zijn bergers aan de gang om te zorgen dat de duikboot niet op de bodem van het IJ eindigt.

En die duikboot ligt er intussen al die jaren maar te liggen. Sommige mensen tekenen er graffiti op. Anderen schilderen dat soms weer over. Een tijdje lang stond er op het dek een bruine tweezits bank.

Ik heb contact gezocht met de gemeente en heb een miljoen euro geboden voor de duikboot. De gemeente overweegt mijn voorstel. Ik heb grootse plannen. Om er de hipste Airbnb van Amsterdam van te maken. Sterker nog, de hipste plek van NDSM, desnoods de laatste rafelrand. Dat is misschien ook geen overbodige luxe met al die nieuwbouw in de buurt.

Het wordt gegarandeerd een succes. Want, wie wil nou niet overnachten in een duikboot? Ik denk dat ik er dagelijks makkelijk 50 mensen kan herbergen. Beetje krap misschien, maar ja, het is tenslotte wel een duikboot. En 50 mensen die ieder 50 euro betalen, maakt 2500 euro per dag. Per jaar is dat 365×2500. Dat miljoen heb ik snel terugverdiend.

Ik hoef het nauwelijks te verbouwen. Het belangrijkste is het leegpompen van de duikboot, want die ligt niet alleen half in het water, maar staat ook half onder water. Misschien dus her en der een lek dichten. Er is al een kombuis. Voor de rest is de binnenkant van de duikboot nog helemaal in de oorspronkelijke staat. Inclusief een foto van een Russische schone op de wc. Die haal ik wel even weg.

Het moet vooral hip worden, dus niet te luxe. Douches zijn waarschijnlijk niet eens nodig, mensen kunnen ook een duik in het IJ nemen. Plassen en poepen kan ook in het water. En als mensen iets willen eten, gewoon een hengel overboord om een paling te verschalken.

Kom je vanuit de stad met het pontje naar Noord, gewoon vlak voor het aanmeren overboord springen en naar de duikboot zwemmen. Andersom wordt wat moeilijker. Om zo maar aan te klampen bij het pontje en aan boord klimmen…. Is nog even een aandachtspuntje, zoek ik verder uit.

De opening is 1 juni a.s. Reserveren kan nu al via: info@ruudsduikboot.com

Ruud van Dijk

Overzicht “Alle Pontjesverhalen
Reageren? Stuur uw e-mail naar Ruud van Dijk

Op de hoogte blijven van toekomstige pontjesverhalen?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -